måndag 7 februari 2011

Just nu

Just nu blommar orkidéen oförtrutet vidare inne men ute..
..är det mindre kul det enda som sticker upp med blommknoppar är julrosen, fläckig av svartfläcksjuka. Svartfläcksjuka är vanligt och den brukar bli ok, jag klipper bort alla blad på hösten men i år verkar det inte ha hjälpt synnerligt. Snödropparna har börjat titta fram, några blommor syns inte till ännu.

Piggast är min Helleborus foetidus, trots att jag flyttade den i höstas, nu står den så att den syns både från köket och arbetsrummet. Chilibebisarna har fått upp en lampa med uv ljus, och borde skolas om. Alla fröer är beställda och jag är nog otålig efter våren även om jag vet att februari är en vintermånad.
Indoor the orchid flowers on, outdoor it's rather boring, muddy and very few growing things to see, my Helleborus foetidus is the most green right now. The other helleborus has a disease, though I removed all green parts of the plant in the autumn.

15 kommentarer:

 1. Vackra bilder, Sophia! Ja, visst är det trist med svartfläckssjukan. Mina stackars julrosor är fortfarande begravda under snön så jag har inte sett hur det har gått i år.. Hoppas på det bästa! :)
  Ha det fint!
  Kram,
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 2. Vilka vackra orkidéer skulle vilja ha flera av dom själv. Nu lärde jag mig nåt nytt svartfläcksjuka på julrosor. Dax att gå ut och syna mina. Härlig bild med huset i ditt senaste inlägg. Ha en fin fin dag/Gela

  SvaraRadera
 3. Vacker orkide.
  Dina utomhusbilder har faktist lite vårkänsla, tänk att ha lite grönt som sticker upp så som du har. Februari är snart ett minne blott. Vet att det kommer att gå fort för att min yngsta fyller år och jag måste planera ett kalas.
  Tråkigt att de fått svartfläckssjukan.
  Kul att den du flyttat mår bra. Jag tänker också på vad jag kan se från olika fönster. Önskar ibland att fönster var lite lägre så jag kunde se mer av min trädgård på sommaren.

  Kram

  SvaraRadera
 4. Jag är också lite oroliga för att mina julrosor har fått svamp under snön. Här är täcket fortfarande rätt tjockt så jag får oroa mig lite till.
  Kramar

  SvaraRadera
 5. Jag borde nog klippa bort bladen på mina julrosor nu, men hittills har de inte varit så hårt drabbade av svartfläcksjuka. Härligt att det börjar hända saker i rabatterna hos dig också!
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 6. Redan dags att skola om chilisarna?! Mina fröer får vänta ytterligare någon vecka. Trädgården är täckt av ett tjock lager isig snö, det enda som sticker upp här och var är prylar som jag inte hann få undan innan vintern överföll oss...
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 7. Premiär för mig med julrosor kommande säsong, visste inte att de var mottagliga för svartfläck.
  Vacker orkidébild:)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 8. Så vackra bilder du bjuder på Sophia!
  Än så länge har jag haft turen att klara mig utan de svarta fläckarna på Julrosorna! Hoppas att den turen håller i sig i år med!
  Ha en fortsatt skön vecka och hoppas ni inte blåser bort - det lär bli lite windy;-)

  Hälsar Annica

  SvaraRadera
 9. Is the snow melt there all ready!?!? What
  Underbara orchid.

  SvaraRadera
 10. Helt otroligt...ett vårtecken i trädgården! Här ligger ett tjockt lager snö över trädgården. Just nu stormar det förskräckligt och frk Westie sitter i fönstret och morrar och bjäfser om vartannat utan effekt på naturens krafter.
  Kram Randi

  SvaraRadera
 11. Mmm det blir nog vår till slut... men ännu är det bara febr....
  Linda

  SvaraRadera
 12. Synd om svartfläcksjukan -men trots den skildrar bilderna, tycker jag, hur livet liksom bara väller fram. Och orkidéen är ju så vacker att man tappar andan!

  SvaraRadera
 13. Våren tycks ha kommit mycket längre hos dig än här.../Anja

  SvaraRadera
 14. Tack för vackert på alla sätt - dina bilder är verkligen en inspirationskälla.
  Välkommen som följare till min blogg - kul att du vill hänga med:-)

  Kramar Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 15. I am so surprised to see any flowers peeking out from the earth in your part of the world Sophia! I love to see the new life . . . so hopeful! Your light filled orchid photo is stunning! Kram Carol

  SvaraRadera

Hej, du är välkommen att lämna en kommentar, det är roligt att få veta vad du som besöker min blogg tycker och tänker.
Jag svarar i mån av tid, men på vår, sommar och höst kryper jag mest runt i rabatter och fotograferar eller rensar ogräs.
Varma Hälsningar
Sophia