Av degklumpen i plastpåsen bakar jag mina bröd. En sorts surdeg, fast enklare! |
På "vanligt vis" är ungefär så här:
10 g jäst
1 l kallt vatten
1 tsk salt
c:a 15-20 dl mjöl gärna blandat vete och tex spelt
Arbeta till en deg, jäs över natten, baka ut ett bröd, jäs 1 timme, baka i 200° i c:a 40 min.
Till att börja med tillsatte jag klumpen jag hade sparat plus en gnutta jäst, och jag använde nu något mera vatten c:a 1,3 l och något mindre mjöl. Efter ett par,tre bak uteslöt jag extra jäst.
Degen arbetar jag i en stor skål och tillsätter mjöl tills den släpper kanterna, jag arbetar den med en träslev.
Sedan jäser degen över natten, den ser rätt kletig ut när den har jäst. Jag smörjer två brödformar, stjälper i degen, utan att knåda.
Och jag tar bort en näve deg och lägger i en plastpåse i kylen.
Låter jäsa 2-3 timmar, bakar i 200° i en timme, sedan stjälper jag ut bröden och bakar dem utan form upp och ner ytterligare en halvtimme.
Bröden blir goda och mycket hållbara. Smaken varieras enkelt genom att man varierar mjölsorterna, men jag alltid störst del av vetemjöl. Bra mjöler är fint rågmjöl, fullkorn av spelt, emmermjöl, durum.
Detta är ett otroligt enkelt sätt att baka och det ger ett riktigt gott bröd.
Observera att mängderna är ungefärliga, jag mäter aldrig annat än salt när jag bakar bröd, du måste titta på degen och se att den är lagom fast/lös. Tiderna i ugn varierar också från ugn till ugn, så håll koll!
Har inget med trädgård att göra, men flera personer har bett mig om jag inte kunde skriva om degklumpen, så var så goda!
Tack så mycket! Här ska bakas :-)
SvaraRaderaHa det bäst!
Kram Hélena
Det ser fantastiskt goda ut! Hos oss är det herr Grep som bakar, så jag tror att jag ska förmedla receptet till honom :)
SvaraRaderaSer verkligen läckra ut, synd att jag inte tål gluten! J. tycker inte att det är mödan värt att baka enbart åt sig och barnbarnens favvomackor är rostade polarkakor!...
SvaraRaderaKram
Jag såg på 'Gelas hem och trädgård' att du håller fotokurser! När planerar du nästa tillfälle?
SvaraRaderaFru Grep, jag gör kurser löpande, skicka ett mail så får du info! ha en fin söndag!
SvaraRaderaOch mailadress hittar du på min hemsida, finns länk i högersidan.
SvaraRaderaHej Sophia! Det där med att stjälpa upp brödet och baka ytterligare ca 30 minuter var ett bra tips. Det kan kännas lite degigt om man tar hela baktiden med brödet i formen. Jag bakar inte så mycket men när jag bakar blir det oftast matbröd eller en chokladkaka.
SvaraRaderaEn fin vecka önskar Eva Linnea
jättebra med degar som inte behöver knådas. det kan gärna ta lite tid men jag hoppar gärna över knådning och kavling och dylikt, hälsar Evy Carleke Callmer
SvaraRaderahttp://mrscalloway.blogspot.se/