onsdag 1 augusti 2012

Fortsättning framsidan

I måndags skyfflade, jag, Martin och döttrarna grus hela dagen, nu ska gruset packas och sedan ska fin singel ovanpå i ett tunt lager.

Singelhögen. I rabatten närmast är det daggkåpa, blå azurlök och en liten ligusterhäck närmast, tanken är att häcken  ska skapa en låg vägg mot uteplatsen.

Uteplatsdelen, syrenhäcken i bakgrunden är upphovet till hela projektet. Här är nämligen morgonsol och riktigt skönt att sitta nu när häcken har växt upp. I rabatten till höger finns nepeta, nävor och längst bort pioner. I gräset finns ett område med äng, här är mycket vårblommor och sedan ängsblommor blandat med grekvädd och gräs. Innan var det en rabatt, den led varje sommar, jorden i den delen är extremt torr och grusig. När jag lade om hela framsidan utgick jag från de delar där gräsmattan var grönast och frodigast, här placerade jag rabatterna, där det brukade bli gult gångar och uteplats och min lilla äng. Alla växter i de nya rabatterna kommer från de rabatterna jag hade från början här, de växter som verkligen vantrivdes har jag gett bort till vänner med mera lämpliga växtförhållanden. I början var jag alldeles besatt av alla möjliga växter och deras skönhet. Nu tycker jag om de växter som trivs här.
Bakom häcken har vi planterat en hassellund, det är meningen att man ska kunna gå ut i den mellan trädet och häcken.
Färdigt blir det aldrig, det utvecklar sig ständigt, men nu finns en bra stomme att jobba med och det är bra, det ger helt andra möjligheter! Fler bilder kommer när jag har grusat klart.

5 kommentarer:

 1. En dejlig udeplads! Mon ikke de fleste af os starter med at ville have en masse forskellige blomster og så på et tidspunkt rydder op og vælger de som trives. En haveejers naturlige udvikling:-).

  /Birgitte - som heller aldrig bliver færdig med haven

  SvaraRadera
 2. Det kommer att bli jättefint! Hoppas du också får tid att sitta där i morgonsolen och njuta!
  Kram/Laila

  SvaraRadera
 3. Så fint det blir! Förra sommaren höll jag på med att anlägga gångar av just singel.. Minns att det var rätt jobbigt med grävandet och allt underlag som skulle dit. Men sedan det roliga (och rätt lätta) när själva singeln skulle spridas ut. Härligt. Lycka till!

  SvaraRadera
 4. Vilket jobb och vad fint det blir. Jag älskar grus, det är så otroligt hemtrevligt!
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 5. Grus är toppen. Torr om fötterna, bra för spontana självsådder och bra för skånska gamla hus också ;) Fint!

  SvaraRadera

Hej, du är välkommen att lämna en kommentar, det är roligt att få veta vad du som besöker min blogg tycker och tänker.
Jag svarar i mån av tid, men på vår, sommar och höst kryper jag mest runt i rabatter och fotograferar eller rensar ogräs.
Varma Hälsningar
Sophia