onsdag 22 januari 2014

Dags att reagera!

Det handlar om fröer och de restriktioner som EU vill belägga fröer med. Men det handlar också om HUR fröer produceras, motsatt livsmedelsframställning omfattas fröproduktion inte av några restriktioner när det gäller användande av gifter och konstgödsel. Det betyder att fröproduktion ökar förorening av jorden, insektsdöden och bidöd och utarmar jorden. Det är allvarligt och borde vara en väckarklocka för de flesta att använda ekologiska fröer i trädgården. Ekologiska fröer är dyrare, produktionen beläggs med avgifter som den konventionella odlingen är befriad från.
Just nu har Allt om trädgård gjort ett mycket bra temanummer se HÄR eller köp i närmaste butik!
Här kan du också läsa om vad EU's ny lag betyder, att det finns vissa undantag men att dessa är mycket oklara, det lagen betyder är att fröutbudet kommer att bli mindre varierat och små sorter försvinner. Det vore synd och behovet hos en hobbyodlare är mycket annorlunda än behovet hos en yrkesodlare. Fröer är fantastiskt och variationen är en stor del av det!
En firma som säljer mycket ekologiska fröer är Runåbergs fröer, dem hittar du HÄR , de har även skrivit en mycket bra bok om fröer.

7 kommentarer:

 1. You identify a problem that is going to be more and more an issue for all of us. Thanks for your thoughts. Jack

  SvaraRadera
  Svar
  1. I hope the translation into english is ok! I think this is an issue, and bees and insects must be taken care of, otherwise there will be nothing. best regards Sophia

   Radera
 2. Usch nu skäms jag, nästa år köper jag bara ekologiska fröer förutom de jag samlar själv!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker inte att du ska skämmas, jag hade inte aning om detta förrän i somras när jag var hos Runåbergs och gjorde ett reportage om dem och deras fröer. Det är rätt hårresande att för att fröer inte är livsmedel finns inga restriktioner för gifter och konstgödsel. Ha en fin dag! Sophia

   Radera
 3. Det här har jag inte heller haft en tanke på! Trodde lite svävande att ekologiska fröer nog kom från ekologiskt odlade plantor och hanteringen har jag överhuvud taget inte funderat över. En väckarklocka jag behövde. Tack!
  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ungefär så tänkte jag också Lotta, så att EU vill inskränka fröets frihet ger ju vissa goda effekter när man plötsligt förstår hur produktionen av fröer går till. kram!

   Radera
 4. Ett bra sätt att bevara frörikedomen är att ta egna fröer och gå med i Sesam!

  SvaraRadera

Hej, du är välkommen att lämna en kommentar, det är roligt att få veta vad du som besöker min blogg tycker och tänker.
Jag svarar i mån av tid, men på vår, sommar och höst kryper jag mest runt i rabatter och fotograferar eller rensar ogräs.
Varma Hälsningar
Sophia