onsdag 19 augusti 2009

knoppar och isörten.

Frilandshibiskusen har stora knoppar, det är första gången som den kommer att blomma på allvar. Förra sommaren såg jag i en trädgård en plantering med just en sådan hibiskus och en mörkt röd dahlia, det var dramatiskt och vackert, och plötsligt tyckte jag om hibiskusen.
Hibiskusen är en "fådd" planta, i bland tar det lite tid att bli vän med sådana plantor, de kommer ju indimpande i ett redan existerande sammanhang av noga utvalda växter. Men det kan ge något nytt och skapa nya ideer och det är bra!!
Isörten, Mesembryantheumum crystallinum, är en salladsväxt, tillhör samma familj som Nya zeeländsk spenat och kommer ursprungligen från Sydafrika. Odlas vanligen som ettåring , kan övervintras i kruka på ett svalt, frostfritt ställe. Smakar lite syrligt, jag tycker att det är gott att ha lite i salladen, fint skuret. Men annars är isörten kanske mer konstig än god, även om den är vacker med sina isiga blad och små , små tusenskönelika blommor.

Anisisopen igen..

SNART blommar Afrikas blå lilja, första blomman någonsin!!
Det går outhärdligt långsamt, den har sett ut som den skulle slå ut i flera veckor, men detta är en primadonna tror jag, elegant, men lite kinkig. Det tog fyra år innan mina agaphantus knölar bestämde sig för att blomma och det var efter att jag klämt ner dem i en LITEN kruka, som man också rekommenderas att göra. annars produceras mest rötter och blad och inga blommor.
Snart måste bli nu snart, snart..

3 kommentarer:

 1. Hej Sophia,

  och välkommen som min "följare" – och så fick jag lära mig något om isörten på köpet. Jag ser att vi har ett gemensamt "förflutet" – soppandes foton i giftiga kemikalier. Jag blev alldeles borta från världen också, på det tiden, flera dagar i ett mörkrum gör att man blir lite insnöad. Jag längtar inte tillbaka till den analoga tiden!

  Många hälsningar,
  Den Motsträviga...

  SvaraRadera
 2. Tack, det skall bli kul att följa din blogg!
  Ja, det är en befrielse att kunna göra fotoarbetet i datorn, visst kan man försvinna in i sitt arbete men man kan ju se ut och följa med i vädret och dagens gång.
  Hälsningar Sophia

  SvaraRadera
 3. Hej Sophia, vilken underbar bild på liljan. Färgen är fantastisk.

  Sedan gillar jag din augustibild med klädstrecket, sista efterdyningarna på sommaren...

  Marit

  SvaraRadera

Hej, du är välkommen att lämna en kommentar, det är roligt att få veta vad du som besöker min blogg tycker och tänker.
Jag svarar i mån av tid, men på vår, sommar och höst kryper jag mest runt i rabatter och fotograferar eller rensar ogräs.
Varma Hälsningar
Sophia