tisdag 21 september 2010

Jag är rik..

Jag är rik på buxbomsticklingar! Fick en hel kasse i lördags av vänner som hade klippt sin buxbom. Buxbomen härstammar från buxbomhäckar vid kyrkan i grannbyn, det sägs vara bra att ha en lokal sort, de tål klimatet då. Hur som helst bara hälften blir till plantor får jag en massa, planen är att jag ska ha buxbom när jag gör om trädgården framför huset. Här ska bli en uteplats för morgnar, eftersom det är morgonsol där, efterhand som tiden går tycker jag att det är viktigt att ha flera uteplatser, då är det alltid lä och sol på någon av dem.
Rensat blev det i helgen, nu känns det som om jag hittar i trädgården igen, jag kan se det som faktiskt ÄR nu; pumporna, purjon, mangolden, cikoriasalladen, morötterna, gulbetorna, potatisen, dillen, självsådda koriandern och bondbönorna, också alla blommorna förstås.
Nygrävd jord är jag helt barnsligt förtjust i och av Eva Robild och Annika Christensen har jag lärt att jorden utsöndrar seratoniner när man gräver, alltså blir man lycklig av att gräva!


I am rich of cuttings of Buxus sempevirens, I got them from some friends this weekend, if only half of them became plants I will have plenty for my garden in front of the house. I am planning making a morningsun spot there. Now I am able to find my way in the garden again and I can find the vegetables; pumpkins, carrots, yellow beetroot, leek and all the flowers of course.

20 kommentarer:

  1. Jag har också tagit sticklingar av buxbom tidigare och hoppas att de rotar sig som jag tänkt. Då blir även jag rik Sophia.

    SvaraRadera
  2. Har också fått buxbom i present men har ingen aning om hur jag ska använda dem här i vår typiskt gammalmodiga och ganska rufsiga torpträdgård med mest vildmarkskaraktär. Kan alltså inte försöka anlägga en parkträdgård/villaträdgård. Vad gör jag, vill gärna använda de fina plantorna.

    SvaraRadera
  3. Tack för hälsningen Sophia! Har fått buxbomsticklingar och vill gärna ta hand om dem på bästa sätt men vet inte hur. Dels är vår trädgård inte en buxbomträdgård snarare en rufsig torparäng, dels har jag noll erfarenhet av buxbom - vad gör jag? Plantorna behöver komma i jord nu.

    SvaraRadera
  4. Härlig blandning du har i din trädgård. Jag satte några sticklingar av buxbom då jag beskar på försommaren och till min förvåning tog de sig trots ingen skötsel, det var ju så himla torrt. Att gräva i jorden är ett stort nöje för mig på alla sätt, kul att höra att du också gillar jord.
    Ha det fint!

    SvaraRadera
  5. Jaaaa, vad rik du är........ Den där mängden sticklingar skulle jag också behöva..... Så härligt att ha en sådan barnkammare att kunna skörda ifrån för kommande planer.... Usch, jag saknar verkligen ett riktigt land... så man får plats med lite härliga grejer...... Oh, vilken härlig purjolök du har... mmmm...

    Kram Charlotte

    SvaraRadera
  6. Kul med alla sticklingar.
    Jag läste Annikas och Evas bok lite mer ingående i helgen och noterade just det om seratoninet i jorden. Jooo... det känns alltid gott och bra att gräva...
    Oj så mycket fina bilder du har...syns att du kan.
    Kram
    annika

    SvaraRadera
  7. Wow...vilken rikedom. Jag kan bli lite lätt manisk när jag gräver eller rotar i jorden och vill inte sluta.....

    SvaraRadera
  8. Det kommer att bli jättefint med alla buxbomshäckar, ger en fantastisk struktur åt trädgården.
    Ljuvliga bilder från trädgårdslandet, blir genast sugen på att gå ut och gräva! :o)
    Ha en fin dag,
    Lydia

    SvaraRadera
  9. Oj, vilka mängder buxbomsticklingar!!!! Kul att det är en lokal sort. Hoppas de gror riktigt bra!
    Ha det gott!
    /Ruben

    SvaraRadera
  10. Man kan vara rik på många saker. Buxbom, det är något som jag bara kan drömma om här vid älvens strand. Hade förr några fina som jag övervintrade i kruka i jordkällaren. Men de torkade ihop i vintras. Jag tycker att deras bladverk är så härligt grönt.

    SvaraRadera
  11. Hej! Sticker du ner små kvistar i jorden och de rotar sig sådär bara?? Måste kolla upp, för jag vill också få igång mycket buxbom! Hälsn Mimi

    SvaraRadera
  12. Åh, vad härligt med sticklingar! Hoppas nu de rotar sig fint.

    Många olika sittplatser i trädgården har vi också satsat på. Det är helt perfekt och ger en större upplevelse av trädgården.

    Ha det serotoningott,
    Charlotta

    SvaraRadera
  13. Ja jisses, Sophia. Vilka härliga vänner du har.
    Jag försökte räkna och kom fram till att du måste ha hundratalet.
    Låter bra att ha en lokal sort som är härdig. Hoppas de klarar vintern.
    Säger som Charlotte att det måste vara härligt att ha en sådan barnkammare.
    Fin purjolök!

    Kram

    SvaraRadera
  14. härligt med guld i landet.-)
    Har försökt mig på sticklingar jag med, fast av härdigare sorter, hoppas att det går bra för oss båda, så vi har massor att plantera så småningom! Roligt är det ju att lyckas

    SvaraRadera
  15. Lyckliga du! Det ska bli fint. Att köpa stora plantor till en färdig häck är dyrt. Mycket roligare att ta sticklingar själv, även om man får ha lite tålamod.
    Ha det så bra.
    Kram Ingrid

    SvaraRadera
  16. Det kallar jag riktig rikedom - så mycket kvar att skörda och rad på rad av fina små buxbomssticklingar. Grattis!

    SvaraRadera
  17. Oj vilken rikedom! Jag bläddrade i en bok om engelska trädgårdar igår kväll och suktade över deras 'knot gardens'. Det skulle vara roligt att testa i liten skala.
    Ha det bra.

    SvaraRadera
  18. Tack för kommentarerna hos mig.
    Buxbomsplantor kan man inte ha för mycket av. Tänk vad mycket roligt man kan göra med dem.
    Ha det gott
    Birgitta

    SvaraRadera
  19. Älskar purjolöken, är den inte världens bästa grönsak att odla! Kul med sticklingarna, ser ut som en liten miniskog. Hoppas allt är fint med dig! Min förkylning är puts väck och jag kan njuta för fullt av höstsolen.

    Kram /Emily

    SvaraRadera
  20. Tjusigt! Jag skrev just om mina egna buxbomssticklingar som har döden dött... kanske var det fel tid i somras - är det nu man ska ta sticklingar?

    Kram M

    SvaraRadera

Hej, du är välkommen att lämna en kommentar, det är roligt att få veta vad du som besöker min blogg tycker och tänker.
Jag svarar i mån av tid, men på vår, sommar och höst kryper jag mest runt i rabatter och fotograferar eller rensar ogräs.
Varma Hälsningar
Sophia