torsdag 30 september 2010

Pumpor och lökar.

Pumporna blev skördade en kväll häromdagen, jag var rädd för att det skulle bli frost, det blev det inte, men frosten är ofta tidig här inne i landet.
Det är "Blue hubbard", "Blue ballet" och "Uchiki kuri", nu får de ligga i lite på gårdsplanen och eftermogna, sedan ska tvättas rena, tvättas med ättikevatten( vatten med äpplecidervinäger i) och tillsist läggas ett par veckor varmt och torrt. När de ligger varmt och torrt hårdnar skalen, sedan ska de förvaras svalt och mörkt och kan hålla sig hela vintern.
I dag kom lökarna från Botanicus, på bilden är det Tulipa " Carnival de Nice", " en dubbel sen tulpan, vida stora gnistrande vita kalkblad med röd fjäderteckning utvändigt" det låter något det!
Jag har köpt mycket tulpaner, jag hade få i år och saknade det verkligen, tyvärr äter sorkarna ofta upp lökarna, det är lätt att känna en viss tröstlöshet, jag försöker tänka på dem som är och blir nästa år och strunta i sorkeländet.
Vill ni ha chans att vinna lökar titta in hos Anna här på hennes blogg Goda stunder och tokiga ideer.

Inne och ute blommar tidlösorna, vackra så det nästan gör ont i all sin enkelhet.

The wintersquash harvest of this year "Blue hubbard", "Blue ballet" and "Uchiki kuri", all nice to eat in different ways. The tulipbulbs arrived in package today, this one is Tulipa Carnival de Nice a white one.
Outdoor and indoor Colchium autumnale are flowering, I find them so beautiful.

24 kommentarer:

 1. Fantastiska bilder!!! Vilka färger och vilka former!! Såg att jag missat fåren i dimma, vilken idyll!!
  Varför planterar du inte tulpaner i kruka? Det är jättepraktiskt. Plantera, sätt undan (jag har den i ett kallgarage), ta fram till våren!! Och det bästa av allt - helt sorksäkert!1
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 2. Jag blir så inspirerad av alla som odlar så mycket pumpa. Vet aldrig vad jag ska göra med dem, men nu börjar jag hitta alla möjligt tips på tillagning, förvaring och recept. Jättekul! Vad vora jag utan blogglandia??
  Tack för tips,
  Charlotta

  SvaraRadera
 3. Oh..så fina pumpor!!! Sa just häromdagen på jobbet, att vi skulle dekorera med pumpor och lite vackra höstnypon, och andra röda bär. Göra lite mysigt i Cafe'et och tända ljus....Så skir vacker blomma, på minner mig om Tidlösa?? som jag hade i min trädgård?..Ville måla av den nu!!
  En underbart frisk solig höstdag..Kram Karina

  SvaraRadera
 4. Hej igen,sorry..såg ju nu att det var Tidlösa.;-)

  SvaraRadera
 5. Mycket trevlig blogg! Kul att hitta fler skåningar som trädgårdsbloggar.

  mvh mia

  SvaraRadera
 6. Vilka fina squash du har odlat.
  Ännu ett foto jag skulle kunna tänka mig att rama in och sätta på väggen. Jag tror att din skörd är allt annat än blygsam. Tydligen har squash odlats mycket här just för att de håller så väl över vintern (om de förbereds och förvaras så som du gör). Därför finns här väldigt mycket gamla recept på just squash. Carnival och Delicata var gudomligt goda direkt ur ugnen utan någon smakförhöjare. Väldigt söta likt sötpotatis.

  Jag har inte satsat på tulpaner just på grund av att vi har diverse smådjur som lever under marken. Men jag blir himla sugen och motiverad nu när jag läser hur du inte ger upp och planterar ändå. Beskrivningen låter verkligen vacker som du säger. Vad spännande att se i vår.
  Söt tidlösa.

  Kram

  SvaraRadera
 7. Fantastiska pumpor.This is first time ever I see blue pumpor.How lovely and fun.

  SvaraRadera
 8. Underbara pumpor i underbara färger!! Här i min trädgård i London måste jag plantera mina tulpanlökar och även andra lökar i krukor annars gräver de grå ekorrarna upp dem! Jag måste också lägga metallnät över krukorna annars händer samma där. Tar bort nätet när bladen börjar växa. Det är lite bökigt men det blir fint till våren!!
  Ha det så bra.
  Kram Ingrid

  SvaraRadera
 9. Blå pumpor?! Det har jag aldrig sett förut, spännande! Och beskrivningen av tulpanerna lät mycket lockande... Ha det bra! /Katarina

  SvaraRadera
 10. Är stum av beundran inför din fotografiska konst, gillar bilderna mycket:)
  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 11. Himla läckra bilder på dina pumpor, färgerna är sååå mysigt höstiga.
  Carnaval de Nice har jag odlat i minst 10 år, det är en av de enda tulpanerna mullvardarna inte äter; kanonbra!
  Ha en finfin hösthelg,
  Lydia

  SvaraRadera
 12. Dina bilder är helt underbara, som vanligt. Jag visste inte ens att det fanns såna färger på pumpor. Det är himla roligt att få nya tips och inspiration inför kommande säsonger. Tack och kram.

  SvaraRadera
 13. What a beautiful blog you have! I wouldn't have found you if it weren't for Carol at Flower Hill Farm. The voles are a terrible problem so I rarely plant tulips even though they are so beautiful. I have many daffodils though. Once mice ate the tulip bulbs I was forcing in my basement. You are such a good photographer - just like Carol.

  SvaraRadera
 14. Vilka läckra bilder! Pumporna är så härliga i färg och form. Bilden på den vackra tidlösa tycker jag också så mycket om.
  Ha en skön helg!
  Ninni

  SvaraRadera
 15. Pumpor är SÅ dekorativa. Tog lång tid innan jag fattade att dom gick att äta=)=)
  Ha en skön hösthelg
  Kram

  SvaraRadera
 16. Å så fina bilder som vanligt. Pumporna var ju superläckra! Har aldrig hört om tvätten, men måste absolut testa, så de håller bättre!

  SvaraRadera
 17. Vacker bild på pumpor och roligt att läsa om tidlösorna. Har inte en enda ännu men det ska jag nog ändra på.
  /U

  SvaraRadera
 18. Jag gillar bilden på pumporna...härlig blandning a v färger. Löken ser riktigt spänstig och läcker ut. Ska bli kul att se de vackra tulpanerna.
  Kram
  annika

  SvaraRadera
 19. Pumpor i alla former faller jag pladask för. Försöker odla dem på landet men lyckas dåligt. För lite gödsel kanske.
  Pumpasoppa och pumpapaj är riktigt gott men egentligen räcker de att ha dem till 'lyst'.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 20. Fantastiska pumpor! Tills nu har jag varit nyttoinriktad när det gäller vad jag odlar men nu börjar jag snegla åt skönhet också. Skulle du kunna göra ett inlägg där du separerar sorterna så att man vet vad som är vad?
  Ha det gott!Laila

  SvaraRadera
 21. Grattis till fina pumpor, själv fick jag inte en enda!

  Men squash i massor. Måste åka och kika i trädgården på sommarstället om jag har några pumpor...

  SvaraRadera
 22. Härligt med en rejäl pumpaskörd. Man känner sig rik när de ligger i hög på gårdsplanen. Och med vintersquash i källaren behöver man inte fundera på lunchmat på flera månader.
  Jag undrar just hur mina ser ut. Jag har hört att det varit frost i trakten men har inte kunnat titta efter själv. Hoppas, hoppas att de klarat sig.

  Det var en nästan lite liderlig beskrivning på vit tulpan. :-)
  Ska bli spännande att se den i vår.
  Ha det fint!
  /I.

  SvaraRadera
 23. Vilken härlig blogg du har.
  Hälsningar, Petra B.

  SvaraRadera

Hej, du är välkommen att lämna en kommentar, det är roligt att få veta vad du som besöker min blogg tycker och tänker.
Jag svarar i mån av tid, men på vår, sommar och höst kryper jag mest runt i rabatter och fotograferar eller rensar ogräs.
Varma Hälsningar
Sophia