Blue Hubbard, en stor pumpa, frukterna blir 2-15 kg, en av de mera köldtåliga sorterna och passar för odling norrut i Sverige. En gammal sort, och tåler att lagras länge.
Köttet är inte så sött och fast, ljust orange. Passar att baka i ugnen; skiva i tunna skivor, pensla med oliv eller rapsolja, lite salt baka i c:a 15 min på 225°. Eller gör en braspanna med Blue hubbard, lök, vitlök, persiljerötter, morot krydda med olivolja, vitlök, salt, peppar, pressad citron,lite chili, baka i c:a 40 min på 200°, rör om emellanåt. Går förstås att variera i det oändliga, men jag tycker pumpor mår bra av lite kryddor och syra från tex citron är gott.
Blue ballet, en liten variant av Blue hubbard, blir bara 1-2 kg, och är förstås mera lätthanterlig än sin storebror.
Uchiki kuri, 1-2,5 kg, är en japansk vintersquash. Köttet är sötare än ovanstående pumpors och blir mosigare vid tillagning. Jag brukar använda dem till soppor en variant är:
1 Uchiki kuri, skalad, urkärnad och delad i tärningar
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor, hackade
2-3 potatisar
morötter/ palsternacka/ persiljerot/rotselleri- vad man nu har hemma
salt
peppar
färsk riven ingefära
lite chili
1 l vatten
en skvätt grädde
Fräs grönsaker och kryddor i olivolja, häll på vattnet, koka i ungefär en timme på svag värme, mixas med stavmixer, smaka av med grädde.
Beroende på pumpmans storlek kan man behöva späda med mera vatten för att soppan inte ska bli för tjock.
Because of questions about the pumpkins, first picture; Blue Hubbard a big pumpkin 2-15 kg, delicious to just slice and put in the oven for 15 min in 225°.
Second picture Blue ballet a smaller version of Blue hubbard.
Third picture Uchiki kuri or Hokkaido 1-2,5 kg, is good to have in soups. I think pumpkins and spices like ginger, chili, garlic and lemon suits each other.
Snygga!
SvaraRaderaTack för tipset om hur jag ska lyckas med mina buxbomssticklingar. Jag gör ett nytt halvhjärtat försök nu i höst och tänker att fungerar det så gör det, annars blir det mitt projekt i vår att pröva det du föreslår med lite sand osv.
SvaraRaderaWow vilka pumpor! Jag tycker alltid pumpor ser lite pampiga ut, men har faktiskt aldrig sått någon själv... Kanske får göra det nästa år.
Ha det bra!
Kram M
Braspanna låter ju gott- den måste jag pröva.
SvaraRaderaJag har aldrig smakat blue hubbard, har alltid tyckt att den är för stor att dra med hem. Men det kanske inte är så mycket fruktkött i utan mest kärnhus? Men nu har jag ju lärt mig att Blue Ballet är lillebrorsan. Ska hålla ögonen öppna nästa gång för den.
Älskar att höra hur en svensk tillagar dessa, ofta lite mer smak och fräs. Amerikanarna ska gärna göra allt sött, även om det är smarrigt också.
Detta påminner mig om att jag lovade att lägga ut lite recept själv, oj,oj...
Älskar dina bilder, Sophia, den längst ner ser ut som en hosta, men är inte säker.
Kram
Great images!
SvaraRaderaHave a nice Autumn season:)
Jättefina något att prova vill jag lova..
SvaraRaderaDet på braspannan låter mumsigt.
Kram Anna
Tack Sophia för goda tips att tillaga pumpa på. Härliga bilder.
SvaraRaderaKram/Karin
Underbara bilder på pumporna!Dom två översta är ju fantastiska mot den bakgrunden. Så fina färger.
SvaraRaderaToppen med lite pumpainfo - tack!!!!
Det får nog bli pumpasoppa till helgen:o)
Kram Maria
De är otroligt vackra...speciellt den blå...
SvaraRaderajag gillar hostabladens vissnande....när de blir sådär genomskinligt vaxlika.....
Urläckra pumpor, så fina färger och former.
SvaraRaderaBra och enkelt sopprecept, tack och hej!
Tack för tipsen, det låter verkligen gott. Ska nog försöka mig på lite pumpaodling nästa säsong. Kram
SvaraRaderaTack snälla Sophia! Detta inlägg kommer att få en hedersplats bland alla fina bloggtips:)
SvaraRaderaSå läckert..... Sagolikt vackra bilder på dina pumpor..... underbart vackra färger på dom..... och vad gott det låter med alla dina pumparätter........ Tror inte jag tillagat pumpa någon gång faktiskt.... Dina recept lockar dock!!!! Kanske måste odla några pumpor nästa år ;-)
SvaraRaderakram, kram Charlotte
Så härliga bilder!Verkligen läckra..rena och avskalade som jag gillar.
SvaraRaderaKram
annioka
Hej Sophia!
SvaraRaderaHärliga recept och bilder. Jag och flickorna älskar att göra pumpapaj. Den är visserligen söt och smakar pepparkaka. Men den är verkligen höst för oss.
Härliga, underbara bilder på pumporna! Fina färger mot den grå-vita bakgrunden. Kul information och goda tips.
SvaraRaderaHa det så bra.
Kram Ingrid
Sophia, You are a gifted artist! These are stunning!! Kram Carol
SvaraRaderaVackra pumpaporträtt!
SvaraRaderaHa en fin söndagkväll,
Rebecca