onsdag 6 oktober 2010

Pumpafakta

Flera har frågat om pumporna, så här kommer lite torr fakta..
Blue Hubbard, en stor pumpa, frukterna blir 2-15 kg, en av de mera köldtåliga sorterna och passar för odling norrut i Sverige. En gammal sort, och tåler att lagras länge.
Köttet är inte så sött och fast, ljust orange. Passar att baka i ugnen; skiva i tunna skivor, pensla med oliv eller rapsolja, lite salt baka i c:a 15 min på 225°. Eller gör en braspanna med Blue hubbard, lök, vitlök, persiljerötter, morot krydda med olivolja, vitlök, salt, peppar, pressad citron,lite chili, baka i c:a 40 min på 200°, rör om emellanåt. Går förstås att variera i det oändliga, men jag tycker pumpor mår bra av lite kryddor och syra från tex citron är gott.
Blue ballet, en liten variant av Blue hubbard, blir bara 1-2 kg, och är förstås mera lätthanterlig än sin storebror.
Uchiki kuri, 1-2,5 kg, är en japansk vintersquash. Köttet är sötare än ovanstående pumpors och blir mosigare vid tillagning. Jag brukar använda dem till soppor en variant är:
1 Uchiki kuri, skalad, urkärnad och delad i tärningar
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor, hackade
2-3 potatisar
morötter/ palsternacka/ persiljerot/rotselleri- vad man nu har hemma
salt
peppar
färsk riven ingefära
lite chili
1 l vatten
en skvätt grädde
Fräs grönsaker och kryddor i olivolja, häll på vattnet, koka i ungefär en timme på svag värme, mixas med stavmixer, smaka av med grädde.
Beroende på pumpmans storlek kan man behöva späda med mera vatten för att soppan inte ska bli för tjock.


Because of questions about the pumpkins, first picture; Blue Hubbard a big pumpkin 2-15 kg, delicious to just slice and put in the oven for 15 min in 225°.
Second picture Blue ballet a smaller version of Blue hubbard.
Third picture Uchiki kuri or Hokkaido 1-2,5 kg, is good to have in soups. I think pumpkins and spices like ginger, chili, garlic and lemon suits each other.

17 kommentarer:

  1. Tack för tipset om hur jag ska lyckas med mina buxbomssticklingar. Jag gör ett nytt halvhjärtat försök nu i höst och tänker att fungerar det så gör det, annars blir det mitt projekt i vår att pröva det du föreslår med lite sand osv.

    Wow vilka pumpor! Jag tycker alltid pumpor ser lite pampiga ut, men har faktiskt aldrig sått någon själv... Kanske får göra det nästa år.

    Ha det bra!

    Kram M

    SvaraRadera
  2. Braspanna låter ju gott- den måste jag pröva.
    Jag har aldrig smakat blue hubbard, har alltid tyckt att den är för stor att dra med hem. Men det kanske inte är så mycket fruktkött i utan mest kärnhus? Men nu har jag ju lärt mig att Blue Ballet är lillebrorsan. Ska hålla ögonen öppna nästa gång för den.
    Älskar att höra hur en svensk tillagar dessa, ofta lite mer smak och fräs. Amerikanarna ska gärna göra allt sött, även om det är smarrigt också.
    Detta påminner mig om att jag lovade att lägga ut lite recept själv, oj,oj...
    Älskar dina bilder, Sophia, den längst ner ser ut som en hosta, men är inte säker.

    Kram

    SvaraRadera
  3. Great images!
    Have a nice Autumn season:)

    SvaraRadera
  4. Jättefina något att prova vill jag lova..
    Det på braspannan låter mumsigt.

    Kram Anna

    SvaraRadera
  5. Tack Sophia för goda tips att tillaga pumpa på. Härliga bilder.

    Kram/Karin

    SvaraRadera
  6. Underbara bilder på pumporna!Dom två översta är ju fantastiska mot den bakgrunden. Så fina färger.

    Toppen med lite pumpainfo - tack!!!!

    Det får nog bli pumpasoppa till helgen:o)

    Kram Maria

    SvaraRadera
  7. De är otroligt vackra...speciellt den blå...
    jag gillar hostabladens vissnande....när de blir sådär genomskinligt vaxlika.....

    SvaraRadera
  8. Urläckra pumpor, så fina färger och former.
    Bra och enkelt sopprecept, tack och hej!

    SvaraRadera
  9. Tack för tipsen, det låter verkligen gott. Ska nog försöka mig på lite pumpaodling nästa säsong. Kram

    SvaraRadera
  10. Tack snälla Sophia! Detta inlägg kommer att få en hedersplats bland alla fina bloggtips:)

    SvaraRadera
  11. Så läckert..... Sagolikt vackra bilder på dina pumpor..... underbart vackra färger på dom..... och vad gott det låter med alla dina pumparätter........ Tror inte jag tillagat pumpa någon gång faktiskt.... Dina recept lockar dock!!!! Kanske måste odla några pumpor nästa år ;-)

    kram, kram Charlotte

    SvaraRadera
  12. Så härliga bilder!Verkligen läckra..rena och avskalade som jag gillar.
    Kram
    annioka

    SvaraRadera
  13. Hej Sophia!
    Härliga recept och bilder. Jag och flickorna älskar att göra pumpapaj. Den är visserligen söt och smakar pepparkaka. Men den är verkligen höst för oss.

    SvaraRadera
  14. Härliga, underbara bilder på pumporna! Fina färger mot den grå-vita bakgrunden. Kul information och goda tips.
    Ha det så bra.
    Kram Ingrid

    SvaraRadera
  15. Sophia, You are a gifted artist! These are stunning!! Kram Carol

    SvaraRadera
  16. Vackra pumpaporträtt!

    Ha en fin söndagkväll,

    Rebecca

    SvaraRadera

Hej, du är välkommen att lämna en kommentar, det är roligt att få veta vad du som besöker min blogg tycker och tänker.
Jag svarar i mån av tid, men på vår, sommar och höst kryper jag mest runt i rabatter och fotograferar eller rensar ogräs.
Varma Hälsningar
Sophia