måndag 3 november 2014

Början till en ny trädgård

Trädgården är delad i olika delar, framför huset finns en del som är anlagd på 50-talet, ölandssten med växtrutor. Min första tanke var att göra om helt, men jag har kommit fram till att strukturen ska inte ändras, men växtmaterialet. Jorden är sandig, näringsfattig, läget är full sol och mycket torrt sommartid. Torktåliga växter passar bäst. Jag har påbörjat arbetet att byta ut växterna, lavendel är en av de växter jag har använt. Ut mot vägen och längs uppfarten är en ligusterhäck planterad, för att skapa insynsskydd och ge form. Till höger rinner en bäck, som inte syns i bild, här kommer en mer naturlik trädgård att anläggas.
Bredvid huset finns ett område omgärdat av benved, hassel, syren och havtorn. För att dela upp och skapa rum har jag satt häckar. Det som finns bakom mig, kommer i nästa del.

En liten köksträdgård har jag haft och en del av den blev dahliaodling, för jag ärvde en hel samling dahlior av förra ägarna av huset. Nästa år blir det riktig köksträdgård igen!
Fortsättning följer!


6 kommentarer:

 1. Ska bli jättekul att få se utvecklingen av din nya trädgård.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack Inger, det är väldigt kul, och något helt annat än förra trädgården för här finns så många bra saker från början! kram Sophia

   Radera
 2. Vilken gåva att ha en bäck på tomten! Jag kan se framför mig rutorna mellan ölandsstenen full av lavendel och andra torktåliga växter. Ska bli kul att följa vad du hittar på. Ärvda dahliorna så vackra och kommer verkligen till sin rätt med den dova bakgkrunden.
  Ha det så fint
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja en bäck är verkligen en tillgång. Ärvda dahliorna har åkt ner i källaren nu, visserligen är det extremt milt, men rätt vad det är blir det kallt.. ha det fint! Sophia

   Radera
 3. Hej, så roligt att du är tillbaka med din nya plats, det är jättespännande att läsa. Jag gillar hur du gör rummen direkt. Är det sticklingar du satt som häck?
  Hälsar Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. På framsidan har jag köpt ligusterplantor, sedan tog jag sticklingar från dem i samband med att jag planterade dem. Efter en och halv månad hade de satt rötter och jag satte ut dem. Ett lätt sätt att få mycket häck billigt:-) ha det fint! /Sophia

   Radera

Hej, du är välkommen att lämna en kommentar, det är roligt att få veta vad du som besöker min blogg tycker och tänker.
Jag svarar i mån av tid, men på vår, sommar och höst kryper jag mest runt i rabatter och fotograferar eller rensar ogräs.
Varma Hälsningar
Sophia