söndag 27 september 2009

höst på väg

Hokkaido eller Uchiki kuri är en lättodlad och väldigt användbar vintersquash, de börjar att bli mogna nu. När de är mogna brukar jag lägga dem i gården och sedan tar jag in dem och tvättar dem rena och tillsist får de ett dopp i ättiksvatten. Sedan skall faktiskt pumporna ligga varmt och torrt ett par veckor för att hårdna i skalet, efter att skalet hårdnat förvaras de mörkt och svalt.
Hokkaido har en behändig storlek, en är lagom stor till en stor gryta pumpasoppa. Hokkaido passar bra i soppor och grytor, eftersom den är något mjölig lämpar den sig inte till ugnsbakning.
Men det gör denna här jätten Blue Hubbard, men storleken gör att det går inte att äta en till en middag, här är säkert fyra middagar minst...
I ugnen på 200° skivade med lök, hackad vitlök, ingefära, lite chili och en blandning av olja och tamari, kanske klyftad lök och skivade persiljerötter, baka i ugnen i 40-50 minuter och rör om några gånger. Gott som tillbehör till ris, potatis.
Pumpalandet är lite rörigt men vackert, sellerin har gått upp i blomm, grönkålen får snart fritt spelrum.

Dagens skörd, en vanlig gul squash närmast, de andra är Yellow crockneck, de är GODA. Barnen hävdar att alla squash smakar likadant (illa)men det tycker inte jag! Denna squashen är fastare i köttet och har en god smak, lite av squashen's rolls royce!
Visserligen ger de inte lika stor skörd som en vanlig squashplanta, men jag tycker faktiskt att smaken väger upp detta med råge, squash kan vara lite vattniga och tråkiga, det är inte Yellow crockneck.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, du är välkommen att lämna en kommentar, det är roligt att få veta vad du som besöker min blogg tycker och tänker.
Jag svarar i mån av tid, men på vår, sommar och höst kryper jag mest runt i rabatter och fotograferar eller rensar ogräs.
Varma Hälsningar
Sophia