fredag 20 maj 2011

Ovårdat eller medvetet?


När trädgården är stor är det inte möjligt att ha rabatter och snygga ytor överallt. En del får vara vilt, detta är ett hörn ut mot ängen, här växer löktrav, Allaria petiolata , nässlor Urtica dioica och vallört Symphytum officinale. Både löktrav och nässla är ätliga och används flitigt här i köket, kanske är detta den klimatsmarta trädgården, allt som behövs är att skörda och slå med lie en eller ett par gånger under sommaren. Lättskött ,vackert , miljövänligt och det ger både mat och gödsel i form av nässelvatten.
This is a wild part of the garden, here grows Allaria petiolata, Urtica dioica, Symphytum officinale, it is a climategarden, we get food for the kitchen from Allaria petiolata and Urtica dioica and later on I make fertilizer for the plants from Urtica dioica, "nettlewater", and it is easy to look after!

16 kommentarer:

 1. Man måste få ha sina hörna som inte är helt perfekta och även de ytor som man i framtiden vill förändra...

  Ha en trevlig helg
  Kram Anna

  SvaraRadera
 2. Frodigt och lockande. Tänk vad alla ogräs kan glädja när de håller sig i sin del av världen. Jag gläds åt att min sibiriska klematis klättrar i expressfart. Kram

  SvaraRadera
 3. Vacker bild med den ensamma röda tulpanen bland det frodiga gröna.

  Tycker Åsa

  SvaraRadera
 4. Jag tycker att du och växterna har hittat en bra lösning på dilemmat, ja ett slags symbiotiskt förhållande faktiskt; du och familjen får föda + gödning och växterna får leva...

  Ogräs gillar jag inte som benämning... oönskad växtlighet är bättre uttryck. Just här är det önskad växtlighet men på ett annat ställe oönskad...

  ha en skön helg kramar Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 5. Medvetet, medvetet... man måste ha lite wilderness här och där. Och vilken vacker blid, tulpanen riktigt lyser i motljuset.

  SvaraRadera
 6. Hade jag haft ett hörn ut mot en äng hade det också varit vilt.....
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 7. Det är härligt när det får vara rufsigt.
  Lugnande på något sätt.

  Ha det gott
  /maja

  SvaraRadera
 8. Även i en liten trädgård är det svårt att ha snyggt överallt och inte heller nödvändigt. Jag älskar det vilda och en dag tänkte jag tanken att skippa rabatterna och låta allt växa fritt, men det skulle nog inte funka, måste ju ändå skötas på nåt sätt.
  Kram

  SvaraRadera
 9. I vår trädgård är det gott om vilda hörn och en del av äppelträdgården är en helt fantastisk äng med midsommarblomster, humleblomster, diverse gräs m.m
  Värst är väl att rabatterna kring huset också har antagit en ganska förvilda look.
  Tiden räcker dock inte alltid till för rensning och underhåll.
  :-)

  SvaraRadera
 10. Jag tycker lite vilt hör till även i lite mindre trädgårdar (som min). Hos mig är det ormbunkar, nässlor och stinknävor som invaderar hörnen. Frodigt och fint, precis som hos dig.
  Kram

  SvaraRadera
 11. Gud så snyggt..och bra för mångfalden :-) Idag hittade jag hundratals fjärilslarver i ett nässelbestånd, blev så glad !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 12. Hallå Sophia, oj har du vallört där också, du vet väl att den är nästan bättre att gödsla med än nässlor? Förutom att den är en helt fenomenal läkeväxt, min bästa faktiskt när det gäller svårläkta sår och muskel- och ledvärk. Du kan läsa mer på min blogg, kolla Vallört under etiketterna i högermarginalen.
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 13. underbart med klimatsmarta rabatter, å tänk så mycket vackrare tulpanen blev där i det gröna havet! Hos mig är det mest Kirskål i ytterhörnen, i år blir det pesto på dem tror jag så gör de lite nytta:)

  SvaraRadera
 14. Vad härligt med ett sådant vackert skafferi. Nässelsoppa är jättegott! Och så njöt jag av bilden på det lilla fölet och mamman -den bilden säger så mycket, tycker jag; glädje, frihet men också lite osäkerhet ... Som vanligt; tack för de fina bildupplevelserna som alltid väkcer så mycket associationer!

  SvaraRadera
 15. Eller medvetet ovårdat? Fniss.

  Hursomhelst så fungerar det, och det är väl det viktigaste.
  Kul med den röda tulpanen som sticker upp.
  Men gud så gulligt med det lilla fölet. Tänk att de kan röra sig sådär bra så kort tid efter födsel. Helt otroligt egentligen.
  Kan förstå att man väntat otåligt.

  Många kramar.

  SvaraRadera
 16. Löktraven är absolut ett medvetet val. Vi hade den inte från början, men jag har sått den i den hörnan tillsammans med stinksyskan som är absolut oätlig, men vacker. Löktraven har spridit sig fort därför att det är en gammal hönsgård och det gillar den.

  En som gillar löktrav är Aurorafjärilen, de irrade runt över plantorna i början av maj.

  SvaraRadera

Hej, du är välkommen att lämna en kommentar, det är roligt att få veta vad du som besöker min blogg tycker och tänker.
Jag svarar i mån av tid, men på vår, sommar och höst kryper jag mest runt i rabatter och fotograferar eller rensar ogräs.
Varma Hälsningar
Sophia