Just nu är det flädertid, här kommer mormor Gunborgs recept:
60 klasar fläderblomm
3 l vatten
4 kg socker
6-8 ekologiska citroner
100g citron/vinsyra
Lös upp sockret i kokande vatten. Skiva citronen fint, tillsätt citronsyran i den heta sockerlagen.
Häll sockerlagen över citroner och blommklasar. Låt stå 3 dygn, svalt och rör om någon gång per dag. Sila saften och häll på rena flaskor, förvara svalt. Eventuellt kan man frysa en del av saften, hållbarheten är begränsad.
Bästa sommardrickan enligt mina barn.
Jag minns varma sommardagar hos mormor och morfar, att gå ner i mormors svala källare och hämta upp flädersaft, sen sitta i hamocken med mormor och dricka saft.
Stark saft, annars tyckte morfar att det var "vatten med bismak"..
Mums och så härliga minne man har. Jag har ärvt mitt recept efter farmor men i år har ja provat med jordgubbar och det kan jag rekommendera.
SvaraRaderaJag brukar frysa in min och det är inga problem.
Kram Anna
Jeg fylte min Hylleblomstsaft på flasker i dag.
SvaraRaderaDet er deilig!
Ja, det blir ju så god saft, jag har också gjort! Vi brukar blanda med Ramlösa eller annat "stickevatten" (sonens uttryck!), det blir extra gott tycker jag.
SvaraRaderaKram
Katarina
Bästa saften...faktist enda saften som jag dricker.
SvaraRaderaHa det bra ;)
Vilken underbar bild. Den får mig att bli sugen på......Flädersaft ;-)
SvaraRaderaHälsar Åsa
Jag måste pröva din mormors recept, för jag har en stor fläderblomsbuske :) Tack /mimi
SvaraRaderaSer läskande ut i denna värme:)
SvaraRaderaKram
Hej,
SvaraRaderaJa det är bästa saften, det skulle vara hemmagjord svartvinbärssaft som den möjligtvis skulle kunna konkurrera om titeln med.
Tack för recept :)
Ha en härlig helg /Maja
Härligt! I flera år har jag planerat att skaffa fläder men det har inte blivit av än! Ska ta och göra saft på älgörtsblommor, den blir också väldigt läskande!
SvaraRaderaHa det gott!/Laila
Oh, this is such a beautiful shot! I am now very thirsty after visiting. David/ Tropical Texana/ Houston :-)
SvaraRaderaHappy Summer