måndag 17 juni 2013

snart

Snart blommar krolliljorna i AnnaMarias gamla trädgård i backen. Det är som en hemlig trädgård, omsluten av träd och buskar finns resterna kvar, vitsippor, blåsippor, fläcklungört, gemsrot tidigt på våren och innan det drivor av snödroppar. Sedan italienska blåstjärnor och nu krolliljorna. AnnaMaria bodde här första halvan av nittionhundratalet, först gjorde hon en trädgård nära huset. En trädgård med gångar, buxbom, irisar, pioner och två päronträd. Men AnnaMaria ville göra mera, ett stenkast från husen ligger en backe som sluttar mot väster här anlades en trädgård med rosenpergola, hassellund som lä och i backen terrasserat med massor av växter. Nedanför grävdes en damm, runt sattes björkar och dammen fanns näckrosor. AnnaMaria beställde växter från Malmö, det var ovanligt på denna tiden. Jag brukar undra var hon fick sina idéer och sin drivkraft ifrån, AnnaMaria som också var hårt arbetande lantbrukarhustru med mjölkkor, fyra barn, en svärmor i undantaget och allt hushållsarbete. Men jag tror det var hennes frirum, hennes lilla paradis. Fortfarande är det ett litet paradis även det mesta är spårlöst borta. Att gå bort i backen är ett litet äventyr, och varje gång tänker jag på AnnaMaria.

5 kommentarer:

 1. Nyfikenheten väcks! Vem var hon? Ja, de frågor du ställer hamnar även hos mig. Tänk så intressant det vore med en artikel - eller rentav en serie artiklar/ja, vad nu formatet är - om AnnaMaria med flera... Sophia, det är bara att sätta igång! (=oP)
  kram
  /Katarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är nog bara att sätta igång:-) kram Sophia

   Radera
 2. Hun var helt sikkert en ægte haveelsker. Et lille bitte frirum, hvor hun kunne leve sine egne drømme ud. Fri for pligter. Helt enig med K om, at det kunne blive en fin artikel :-)

  /Birgitte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja hun må have været en riktig haveelsker og ret målbevidst, jeg må nok komme igang med den artikel:-) /Sophia

   Radera
 3. Gamla övergivna trädgårdar fascinerar mig. De har liksom något magiskt över sig.

  Ha det finfint,
  Rebecca

  SvaraRadera

Hej, du är välkommen att lämna en kommentar, det är roligt att få veta vad du som besöker min blogg tycker och tänker.
Jag svarar i mån av tid, men på vår, sommar och höst kryper jag mest runt i rabatter och fotograferar eller rensar ogräs.
Varma Hälsningar
Sophia