fredag 5 augusti 2011

Lite av varje

Min vildmorotsäng tar sig för varje år och egentligen är det M som sådde fröna från början. Häcken bakom däremot tar sig ytterst ojämnt, sorkar, harar och några tidigare somrar med torka. Häck ska det bli och då kommer det bli ett halvcirkelformat rum med vildmorot.
Zinnia och fänkål, häftigt regnande har gjort att många växter växt våldsamt och sedan blivit tunga av vattnet och lagt sig lite på varandra huller om buller, en del möten är vackra.
Jag har en gäst på F's dahlia, en "myskbock" och han tillhör släktet långhorningar. Jag tror inte han gör skada det han gillar enligt vad jag kunnat läsa mig till är döda pil och poppelträd, inte stjärndahlior.
Ett av våra får Siri är på sitt alldeles eget vis, hon går ofta för sig själv, äter snabbt, så snabbt att hon sedan står och hostar. De andra fåren har ingen större brådska här i livet de äter och idisslar men Siri slukar allt. När de andra fick lamm i april var inte Siri ett dugg tjock, men nu i slutet av juli kom två små lammungar en tacka och bagge. Söta och små jämfört med lammen från april som både har horn och är stora och busiga.

Lisens fölunge har A och F döpt till Bilbo, Bilbo är nu hela 2 månader älskar att bli kliad i manen, kan lyfta på hovarna, kan stå nästan(!) stilla och bli borstad. Bilbo har en lekkamrat Vega, ett sto föl som är nästan en månad yngre, de springer kapplöpning, biter i varandra och ligger och sover bredvid varandra.
Det var lite av varje..
Our foal is now almost two months, one of our sheep "Siri" had lambs long after all the others, last week. I have a beautiful insect in my garden an Aromia moschata. In the garden Daucus carota is flowering.

10 kommentarer:

 1. Inte bara en trädgård att sköta har du... så fint det måste vara att ha husdjur, särskilt när det kommer föl och lammungar:)
  Kram

  SvaraRadera
 2. Vilket härligt lantliv, men säkert mycket att stå i också. /Anja

  SvaraRadera
 3. Härliga bilder. Gillade långhorningen bäst!
  Eva

  SvaraRadera
 4. Åh, finns det något mysigare än fölungar? Så fina dom är mor och son.

  Vad är vildmorot för något? Vackert är det i alla fall.

  Så kul med eftersläntande lammungar - oerhört näpna.

  jag var i Norrvikens trädgårdar förra sommaren och fick, precis som du skriver, en känsla av at vara lite försummad. Tyckte också att trädgården på sina ställen ä lite dyster.

  Kram
  Maria

  SvaraRadera
 5. Vildmoroten heter "Daucus carota" på latin och är en tvåårig, vill man läsa mera kan man läsa på virtuella floran http://linnaeus.nrm.se/flora/di/apia/daucu/dauccar.html
  /Sophia

  SvaraRadera
 6. Så charmigt med ett får som går sina egna vägar:-)
  Härliga bilder.
  Kram Hanna

  SvaraRadera
 7. Härligt med husdjur! Jag har vuxit upp med husdjur, så jag tycker det är en enorm rikedom. Tyvärr har vi inte haft annat än hundar o katter de senaste tjugo åren. /Mimi

  SvaraRadera
 8. Så härligt!! Ett rum med vildmorot låter underbart vackert, och det är nästan så jag önskar mig lite fler djur än Sune.
  Kram

  SvaraRadera
 9. Både får och hästar! Och ungar får de! Toppen!
  Myskbocken gör ingen skada på dina dahlior. Han/hon är bar ute efter att hitta en villig partner att para sig med. Våra myskbockar lägger sina ägg i salixbeståndet utmed vägen där larverna gnager i de stammmar som redan är halvrisiga.
  Vildmorot blommar skirt och romantiskt - kan man använda dem till något också? Fint blir det i alla fall.
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 10. Precious! Precious. Love your foul and mother portrait. Beautiful! :>) Kram Carol

  SvaraRadera

Hej, du är välkommen att lämna en kommentar, det är roligt att få veta vad du som besöker min blogg tycker och tänker.
Jag svarar i mån av tid, men på vår, sommar och höst kryper jag mest runt i rabatter och fotograferar eller rensar ogräs.
Varma Hälsningar
Sophia