onsdag 24 augusti 2011

Luktärtor från faster


I går var jag och hälsade på min faster K i hennes koloniträdgård, den ligger mitt i Lund en verklig oas, jag fick med mig några luktärtor. Luktärtor är en favorit och i år sådde jag tyvärr bara en påse med "fådda" frön i en visade det sig rätt skrikig färg. Nu njuter jag av K's luktärtor.
Min faster är en av dem som alltid odlat, jag har många barndomsminnen från hennes koloniträdgård som då låg på ett annat ställe i Lund. Hallon, jordgubbar, vinbär, potatis bönor, sallad, gurkor, lök och en massa annat odlade K, på kolonin bredvid huserade min farbror M, men han hade en litet potatisland och en stor prärie där satt han i en trädgårdsstol och höll stenkoll på alla passerande Sj tåg och godståg. Jag, mina syskon och mina kusiner gillade bägge, den ena full med ätliga saker och den andra ett äventyr.
Man kan använda sin koloni till olika saker, men gemensamt är nog rekreation.
Yesterday I visited my aunts allotment in Lund, this place is an oasis in the city, she had the most beautiful sweet peas, I had some to take home. My aunt has always been cultivating vegetables and flowers, as a cild I have spent a lot of time togehter with my sisters and cousins at my aunts allotment. My uncle had the allotment next to my aunt, he did grow a small area, the rest was like a prairie, where he sat following all passing trains.
Different kinds of recreation..

9 kommentarer:

 1. Ja, luktärtorna är verkligen en favorit. Så söta, och doftar underbart. Vacker bild också!

  Hälsar Åsa

  SvaraRadera
 2. Dina bilder lyfter fram luktärtens skörhet och ljuvlighet. Mina luktärtsfröerfröer från Rara växter gav mycket grönska och några få blommor. Jag skördar frön och hoppas på bättre lycka nästa år. Regnandet i dagarna åtta hjälpte inte till precis.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Tänk att trädgård ofta är en massa barndomsminnen!
  Luktärt är ett måste i alla trädgårdar!/Anja

  SvaraRadera
 4. ...och så luktar de så gott....
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 5. Så vackert, och i fina färger.
  Ja, trädgård är väl detsamma som rekreation:)
  Kram

  SvaraRadera
 6. Det är något visst med kolonilotter... något hemtrevligt och så det lilla formatet på allt bidrar ju...roligt att du har så fina minnen från din barndom. Säkert har de format din odlingslängtan...

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 7. Jag har starka barndomsminnen över hur jag plockade mängder med luktärter. Har aldrig själv lyckats odla sådana mängder. Hur gjorde de egentligen förr... eller är det minnet som spelar en ett spratt!
  Kram

  SvaraRadera
 8. Jag älskar också luktärtor men tyvärr tycks min kärlek vara obesvarad. Ibland går det bra men andra år är det totalt fiasko i mina luktärtsodlingar. Som det här året.
  Kolonier är för mig små paradis med barndomsminnen i kvadrat. En sommarsöt kompott av idyll, blommor, dofter och gemenskap. Nostalgi i ordets bästa bemärkelse.
  Och Sias trädgård väcker också minnen.
  Jag hade den stora förmånen att träffa honom och också besöka hans trädgård medan han levde. När jag såg fotot på brodern i hatten hoppade jag till. På mina gamla foton har Sven-Ingvar en liknande hatt. Och jag minns....
  Trädgården tycks vara sig lik. Och liknar inget annat jag sett. Jag hade gärna sett den igen men kanske ska man låta minnena ta över.
  Kram
  Eva

  SvaraRadera

Hej, du är välkommen att lämna en kommentar, det är roligt att få veta vad du som besöker min blogg tycker och tänker.
Jag svarar i mån av tid, men på vår, sommar och höst kryper jag mest runt i rabatter och fotograferar eller rensar ogräs.
Varma Hälsningar
Sophia