söndag 14 februari 2010

Black from Tula, Brown berry, Sungold och andra.

Tomater; Black från Tula, Brown Berry, Sungold, Tigerella, Green grape och chile peppar; Aji Blanco Cristal och Hot Lemon är sådda och står nu uppe i värmen på andra våningen för att gro.
Här står också citrongräset, de vill alla ha minst 18° och gärna 22-26° för att gro och på nedanvåningen sjunker temperaturen för mycket under natten för att de skall kunna gro. Tomatfrön sås knappt 1 cm i såjord, när de har grott flytta dem till en ljus plats med ungefär 18°, när plantorna fått riktiga blad kan man sätta dem något svalare men ljust. Man bör kruka om några gånger och man kan med fördel sätta ner stjälken en bra bit i jorden för att få stadigare plantor.
Chilepeppar behandlas på samma sätt som tomatplantorna. Men de behöver inte krukas om lika ofta och de skall inte stickas ner i jorden, de planteras om som en vanlig planta.
Till våren när det blir varmt skall plantorna avhärdas innan de flyttar ut i växthuset men det är ännu länge tills dess.
Av tomaterna är Black from Tula och Brown Berry nya bekantskaper, förstnämnda skall vara "en gammal sort från 1800-talet i Ukraina, underbart söt och fyllig smak, frukterna är inte så vackra men blir vackra skivor". Brown Berry ger tidiga saftiga frukter med god smak under lång tid.
Citrongräs har jag odlat ända sedan jag bodde i lägenhet i Köpenhamn, då hade jag stora krukor på balkongen. Nu sår jag nytt, det är vackert men framförallt gott både i matlagning och till te.
Jag återanvänder mina plantskyltar, men de börjar bli väldigt fullskrivna även om en säsong ofta bleker texten så att det är möjligt att skriva ovanpå. Jag sår i plastmattor med små krukor och ställer dem på gamla plåtar ( lätt att få billigt på loppis) det gör krukorna lätta att flytta.
Pelargonerna har sett mer och mer lidande ut, efter att ha sått tog jag hand om dem också, ny jord och klippta, klippet blev sticklingar till nya plantor. Sorterna är Bornholm och Mårbacka.
Trots att det är fortsatt iskyla och snö ute gav detta verkligen en känsla av vad som kommer till våren och jordiga naglar för första gången på väldigt länge. Under sommaren kan jag bli trött på att mina händer ser ut som de gör, men ärligen älskar jag att arbeta med mina händer även i jord! Och jag vet att det finns allvärldens trädgårdshandskar, men de åker av..jag använder dem när jag tar nässlor, tistlar och extremt taggiga saker, men sedan åker handskarna alltid av.
Sist men inte minst har jag sått en mängd av Jätteverbena, Verbena bonariensis, förra året hade jag självsådda mellan kullerstenarna, i år vill jag ha lika många som jag haft tidigare. Men de vill ha svalt först och sedan in i värmen för att gro.
Våren kommer och allt detta gör att det känns betydligt närmre!!

7 kommentarer:

 1. Låter som om du haft en bra dag ;-) Har äntligen hittat `trädgårdshandskar´ som får stanna på.... På Jula o såna ställen säljer de lätta smidiga följsamma gummerade trikå-vantar som inte känns klumpiga. Egentligen avsedda för monteringsarbete o pilljobb inom industrin....
  Var rädd om dina händer, du har bara två!
  Ha´t himla gôrgôtt på Valentin-dan
  Nina

  SvaraRadera
 2. Här lyser flitens lampa ser jag.
  Vad härligt att få kommigång med lite vårbruk...Hur gick det för dig häromdagen..
  Vi fick 1 dm snö till... kan du se ut...
  Vilken vinter..
  Godnatt kram från
  annika

  SvaraRadera
 3. Nina, jag skall testa de handskar du beskriver, men jag är nog tyvärr glad för jord mellan fingrarna.
  Annika, jodå vi klarar oss, denna gången tog vår snälle granne vägen med sin lastare och jag slapp tre timmars skottning!
  kram Sophia

  SvaraRadera
 4. Jätteintressant! Och bilderna är så klara att man nästan kan känna jorden!

  SvaraRadera
 5. Var i blomsterhandeln igår och köpte lite vårkänslor. Kom hem med två krukor vita pärlhyacinter. Sedan kom paketet från Impecta. Planterade tomater, Green Zebra bl.a. och kronärtskockor. Jag håller med dig, äntligen jord under naglarna igen! Fick också en bild från en vän i Båstad som fann krokusknoppar när hon skottade. Det finns liv under allt detta vita.
  Jag ser verkligen fram emot att du kommer hit i vår och gör reportage om min trädgård. Vill du att jag ska maila över några av mäklarens sommarbilder? Har själv inga högupplösta.

  SvaraRadera
 6. Anna, vad kul att du hittade hit! Ja visst är det kul att få sätta i gång med att så. Jag kanske kan komma förbi när det är lite mera vår, det är ju inte så långt? vi hörs!

  SvaraRadera
 7. Jo, jag har hittat din fina blogg. Tittar in åtminstone varannan dag. Och blir alltid lika glad.
  Välkommen hit när det våras och fruktträden står i blom!

  SvaraRadera

Hej, du är välkommen att lämna en kommentar, det är roligt att få veta vad du som besöker min blogg tycker och tänker.
Jag svarar i mån av tid, men på vår, sommar och höst kryper jag mest runt i rabatter och fotograferar eller rensar ogräs.
Varma Hälsningar
Sophia