torsdag 25 februari 2010

Drömmeri i snö och blask..

Pärlhyacinter inne och ute har det blåst, fykt, snöat och i dag regnar det.
Häromdagen skottade jag vår uppfartsväg i en timmes tid, åkte i väg med bilen i två timmar, när jag kom tillbaka hade det blåst och vägen var fylld av snö upp till knäna..
Nu vill jag inte tänka mera på snön, även om det också varit underbart vackert på morgnarna med nysnö på träden.
Jag tänker att jag skall rita upp mitt trädgårdsland och bestämma hur jag skall så, enda perenna resten som finns är en ruta sparris, om sorkarna låtit dem vara. Sparrisen lever under sorkhot från att ha varit en rad plantor på 10 meter är de nu fyra stackars plantor i en ruta.
Vitlöken sattes i höstas och finns i tre rader, två rader jordgubbar, men det ger stort utrymme för att göra nya system och former. Köksträdgården är stor och innehöll tidigare en mängd återkommande plantor och örter, men det gav en uppodling av rotogräs som kvickgräs och maskrosor. Nu är allt som sagt uppgrävt och kryddorna lever i en kryddträdgård framför huset i stället.
En teckning med färger brukar funka bra, då är det lätt att få en känsla av hur det blir fint att placera blommor och grönsaker för att skapa en vacker blandning både i färger, strukturer och växtsäsong. Sallad, dill och koriander är rätt snabba, bönor står längre och så vidare, det bör man ta med när man planerar för att få en bra växtföljd och ett litet mikroklimat i trädgårdslandet. Vissa blommor och grönsaker gynnar varandra och det är bra att utnyttja.
Nu får vi se hur årets trädgård blir, det har förändrats radikalt under de tio år jag haft min köksträdgård här, i början var det ett överdåd av entusiasm och odlarglädje, ALLt skulle finnas med i en salig röra. Nu har jag fått min favoriter, nykomlingar smyger med varje år en del får hänga med fler år andra är inte lika fantastiska som fröpåsen beskrev..

Krokusar ute förra året mitt i mars, jag undrar verkligen i mitt stilla sinne om de kommer att titta upp samtidigt i år???

3 kommentarer:

 1. Underbara pärlhyacinter du har.... ska åka o köpa mig en ny kruka imorgon...
  Visst blir man lite knäpp av detta eviga skottande! Mina leder som blir allmänt sämre när det är kyligt gillar inte denna vintern. Själv är jag kluven, vackra vindstilla dagar tycker även jag att det är underbart... men de andra ;-(
  Idag hittade jag spillning efter hjortarna inne i växtlusthuset! Står lite krukade växter där som jag inte hann få i jorden i höstas... o så var det väl lite lä för vindarna.....
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 2. Älskar vita pärlhyacinter...
  fint ljus i bilder´na
  Får hem nästa vecka hoppas jag.
  Idag var det töväder här.
  Men vart skall allt vatten ta vägen?
  Annika

  SvaraRadera
 3. Kul med hjortarna i växthuset, Nina, de har säkert sökt skydd mot blåst.
  Ja Annika, vart skall vattnet ta vägen??
  Här töar i dag och även nu på kvällen.
  Sophia

  SvaraRadera

Hej, du är välkommen att lämna en kommentar, det är roligt att få veta vad du som besöker min blogg tycker och tänker.
Jag svarar i mån av tid, men på vår, sommar och höst kryper jag mest runt i rabatter och fotograferar eller rensar ogräs.
Varma Hälsningar
Sophia