söndag 11 januari 2009

Söndag och bloggstart


Jag trodde inte att jag skulle börja blogga, men nu sätter jag igång. Det är tänkt som en experimentverkstad inför att jag vill förverkliga min ide om att göra en trädgårdsbok. Alltså blir detta mest om trädgård, men säkert lite om hästarna och livet som konstnär, fotograf och mamma.
Idag är det söndag, dagen började med löshoppning med vår lilla shettis på min dotters ridskola, kul. Ofelia som shettisen heter for runt och hoppade högt, hon gillar det mesta i livet.
Sedan hem igen.
I eftermiddag har jag rensat ur växthuset massor av ruttna vindruvor, vinrankeblad, ruttna tomater och vissna plantor. Och det skräpet som jag aldrig fick med mig ur växthuset, kassen jag köpte plantor i, en gammal plastkruka, alla gamla snören från uppbundna tomater..
Marken var frusen idag så det blev inget komposttäcke inne i växthuset, det får invänta frostfria dagar då spaden går att få i jorden.
Vinrankan blev beskuren, om det blev helt rätt återstår att se, jag är lite farlig när sekatören finns i min hand, plötsligt klipper jag så mycket, det är många grenar och vinrankan var stor och fyllde halva växthuset, nu skall det vara plats för tomaterna!
Min köksträdgård ligger vissen, lite frusen persilja och palmkål, annars är det visset.
I år skall det bli en "redig" trädgård, sånt som det blir mat av, mina första år som köksträdgårdsägare bjöd på överdådiga land med en salig blandning av kryddor, örter, blommor och grönsaker. För mig var ordningen logisk, den var fotogen, men inte logisk för en trädgårdsmänniska som kom på besök ett av dessa första åren, han såg alldeles förskräckt ut vid åsynen av mattram, vild rucola, ringblommor, gräslök, rabarber och alls sköns grönsaksplantor! 
Alla dessa experiment i trädgården börjar nu forma sig till en köksträdgård, en örtagård med rosor, perennrabatter nära huset, isophäckar och grusgång.
Fortfarande är det viktigt för mig att kunna fotografera och få bilder från trädgården, men också att kunna titta ut och få olika blickfång, variationen.
Det roligaste jag vet är att göra nytt, varje år gräver jag om rabatter och flyttar, det är som att göra skulpturer bara med blommor, gräs och jord, sten, störar eller vad jag nu använder.
Drömmarna i en trädgård är det viktigaste tror jag, att trädgården aldrig är statisk, aldrig färdig, det finns plats för nya drömmar och projekt.

1 kommentar:

  1. Välkommen till denna värld! :-)

    Ett bra sätt att starta en bok med ditt vackra foto i!

    Kram
    SS

    SvaraRadera

Hej, du är välkommen att lämna en kommentar, det är roligt att få veta vad du som besöker min blogg tycker och tänker.
Jag svarar i mån av tid, men på vår, sommar och höst kryper jag mest runt i rabatter och fotograferar eller rensar ogräs.
Varma Hälsningar
Sophia