fredag 16 januari 2009

Ut i trädgården gick jag för att fota julrosor, men nära julrosorna finns min ligusterhäck.
Häcken är inte stor ännu, den har haft en tuff start, torka, sorkar, också råkade min son klippa plantorna med gräsklipparen. Men klippningen har resulterat i buskiga kraftiga plantor och det är bra. Häcken skall skilja det vilda från det ordnade i min trädgård, en stram inramning mot det vilda. I häcken finns en öppning där jag skall ha en stig som försvinner i det vilda, detta för att skapa rum och känsla av att trädgården fortsätter in i det vilda. Går man för långt hamnar man i nässlorna, men det kommer att bli fint på bild!
Julrosen "Helleborus foetidus", en tacksam surviver, frösår sig generöst och sorkarna ogillar den. Stjälkarna skall lukta illa om man bryter dem, kanske är det lukten som avskräcker de annars glupska sorkarna. Julrosorna växer mellan stenar och träd och hittar nya växtplatser alldeles själva.
Växter sår sig ofta väldigt bra på egen hand, i bland överlåter jag till naturen att ordna.
Frosten kom igen, hårt och fruset, men vackert. Det gäller att njuta av ljuset, faktiskt är det ljusare redan både på morgonen och kvällen.
Men lykta behövs när fåren skall matas på morgonen, jag har en liten lykta i ett pärlhalsband min dotter har gjort runt halsen, då ser jag var fåren väller fram.
Alla vill ha mat NU!

Den vackraste julrosen har endast blad ännu, "Helleborus niger", vita blommor, enkla, men raffinerade. I mars, april blommar de här.
Bladen ligger ner som ett vackert mönster i rabatten. Enda gröna sällskapet i rabatten är ett litet buxbomklot, långsamt växer det sig större år för år.

2 kommentarer:

 1. Välkommen i bloggvärlden, hoppas du kommer att trivas här.
  Jätte roligt att jag kan följa din trädgårdsaktiviteter. Fina foto har du tagit.
  Jag läste att du eventuell är intresserat av att börja skriva en bok. Jag har en jätte snäll bloggvän som heter Annika från bloggen naturliga ting som också har skrivit en bok om trädgårdar. Kanske du tycker det är roligt att ta en titt hos henne, hon är dessutom en duktig fotograf.
  Hennes bloggadress har jag inte i huvudet men den har jag på min blogglistan (under mina bloggvänner).
  Jag vet inte om du känner till min blogg men den är www.idemakeriet.blogspot.com.
  Ha en trevlig helg.
  Varma hälsningar
  Gerda

  SvaraRadera
 2. Jag skall titta på din blogg, vad kul att du också bloggar!
  Låter spännande med din kompis som gjort en trädgårdsbok.
  Varma Hälsningar
  Sophia

  SvaraRadera

Hej, du är välkommen att lämna en kommentar, det är roligt att få veta vad du som besöker min blogg tycker och tänker.
Jag svarar i mån av tid, men på vår, sommar och höst kryper jag mest runt i rabatter och fotograferar eller rensar ogräs.
Varma Hälsningar
Sophia