tisdag 17 februari 2009

också kom de!

En lampa för est som barnen hittade nr vi städade lådor, vacker men ganska opraktisk.
Julrosorna sticker upp under snön, lite frostnupna men de klarar även detta väder. De skall få fröa sig bäst de vill, de är ju de enda blommorna i februari.
Julrosen inne lider däremot, tittar man noga på bilden ser man en lus..
Men att plantera ut från 15 grader till minus fem är nog inte någon bra ide. Julrosen får lida tills vädret blir över nollstrecket, då skall den få komma ut till sina släktingar.

Också kom de! Fröerna. Det luktar gott av dillfrön i påsen, men det är bar tomaterna och chilepepparn som snart skall sås, resten får vänta lite , annars blir huset fullt av rangliga småplantor.
Jag älskar de latinska namnen på växter, de är poetiska tycker jag, på min examensutställning på Konstakademin använde jag bland annat sammanställningar av latinska namn, det var växter jag haft, växter jag längtade efter, ogräs, alla vilda växter på tomten.
Anemone nemorosa, vitsippa, Hepatica nobilis, blåsippa, namnen känns som om de speglar en del av växtens karaktär.
Men nu är det Capiscum baccatum, Cucurbita maxima, Foenculum dulce, Cucurbita pepo, Helianthus annuus, Anethum graveolens, Daucus carota ssp. sativus, och många fler, som gäller.

1 kommentar:

Hej, du är välkommen att lämna en kommentar, det är roligt att få veta vad du som besöker min blogg tycker och tänker.
Jag svarar i mån av tid, men på vår, sommar och höst kryper jag mest runt i rabatter och fotograferar eller rensar ogräs.
Varma Hälsningar
Sophia