fredag 28 maj 2010

En fin plantskola går i graven.


Nu blommar syrenen, men det är inte det detta inlägget ska handla utan om St Herrestads plantskola håller på att stänga på grund av flytt. Känns tråkigt, detta är en plantskola som främst haft buskar, träd, häckplantor och rosor och många lite udda sorter och arter. Just nu säljer man ut det som finns kvar, för att läsa om öppettider och hur du hittar dit läs här
Jag var förbi idag på väg till undervisningsjobb i Ystad, kändes sorgligt att gå i de halvtomma raderna. Men här är vackert med alla träd som fått växa sig stora mellan plantskoleträden, så bor du i södra Skåne ta dig vägen förbi Stora Herrestad innan plantskolan stänger helt och har du tur kanske du hittar ett träd eller en buske till din trädgård, eller en fin ros.

11 kommentarer:

 1. Visst är det sorgligt när gamla plantskolor måste lägga ner. Här i närheten har det funnit många, men de få som är kvar kör snart bara med shoppingcentersortiment för att klara livhanken ett tag till. Vi har i stället sveriges största (tror jag) Plantagen, och det stället gör ingen glad.
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 2. Ja det är jätte tråkigt, en utarmning faktiskt. Några få väldigt små plantskolor finns här, men de lever på att åka runt på torgdagar och ha öppet hemma någon enstaka dag. Och på Plantagen där har jag faktiskt inte ens varit../Sophia

  SvaraRadera
 3. Och jag som precis skrev om en plantskola som också gick graven, dock för några årtionden sedan... Vilket sammanträffande. Ha en underbar helg.

  SvaraRadera
 4. Så tråkigt! Det är oftast de som har de kraftiga plantorna med bra "gener" och som är mer motståndskraftiga. Pratade med en väninna idag om plantskolor och handelsträdgårdar, vilken skillnad det kan vara på växterna. och det gäller även att ha en trogen kundkrets. Jag har mitt favoritställe i Hönsinge, visserligen en bit att köra men det är ett äldre par som har det. Helt underbara.
  Önskar dig en riktigt härlig helg.
  Pella

  SvaraRadera
 5. Du skriver pga flytt.... nystartar plantskolan nån annanstans eller flyttar ägarna därifrån o lägger ner? Vacker syren.... får ut o kolla mina imorgon ;-)
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 6. @Nina, tyvärr fortsätter de inte på ny plats som läget är nu.
  @Pella, ja det är verkligen stor skillnad på kvalitén på växter, träd och buskar. Får prova din plantskola i Hönsinge någon gång!

  SvaraRadera
 7. A few years back a nursery I loved closed... they had the most unusual plants and shrubs. It is a loss to any gardening community when we lose these small nurseries. Your lilac photo is poetic! Lovely.

  SvaraRadera
 8. Den fina gamla planskolorna blir allt färre och färre - det är så tråkigt. Där jag bor finns det knappt någon kvar. Man är hänvisad till Plantagen och dylikt - eller så får man göra sina inköp längre bort......

  Ha' det bra!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 9. Trist när dem stämplar ut. jag går verkligen o väntar på att syrenen ska slå ut, knopparna spränger verkligen...

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 10. Ljuvligt vacker bild på syrenen!!
  Tråkigt att höra om plantskolor som måste lägga ner. Undrar om det inte var lönsamt? Har inte varit på just den här plantskolan, men har besökt Åbergs som ligger nära.
  Ha det så bra.
  Ingrid

  SvaraRadera
 11. Vad trist! En riktig pärla som varit rolig att besöka då o då! Får försöka hinna med ett sista besök! Tack för tipset!
  Ha en skön sista dag på helgen,
  Annica

  SvaraRadera

Hej, du är välkommen att lämna en kommentar, det är roligt att få veta vad du som besöker min blogg tycker och tänker.
Jag svarar i mån av tid, men på vår, sommar och höst kryper jag mest runt i rabatter och fotograferar eller rensar ogräs.
Varma Hälsningar
Sophia