söndag 29 mars 2009

kvanne från Färöarna

En gren vildplommon som blommar i köket, de växer som lä mot västanvinden.
Nu är de fullt utslagna de lila krokusarna. I går var en fin vår dag , jag krattade och röjde inför påsken. Jag är med i konstrundan ( Öskg's) och det gäller att städa upp här då, jag vill ju gärna att det skall se snyggt ut, allt runtomkring är en inramning till utställningen, även om det inte går att trolla färdigt all renovering behöver det ju inte vara skräpigt!
Filippa och jag plockade grenar och krattade bort hö i den delen av hagen där vi brukar ha parkering. Det brukar funka bra, utom förra påsken som inföll i mars och då inföll även fjolårets snöstorm, parkering för de få bilar som vågade sig hit fick det bli på vår lilla vändplats efter några timmars snöskottning!
Jag hoppas på en bättre påsk i år, det brukar vara många roliga möten med konstintresserade människor.
En blå iris som överraskade i rabatten framför huset.
Kvanne sticker upp i gården, de är fröplantor från en kvanne som jag fick från Färöarna. Jag hade kvanneplantan i en kruka på balkongen i Köpenhamn och när jag flyttade hit planterade jag ut den i min nyanlagda kryddträdgård. Kryddträdgården är nu nerlgad och flyttad, där kryddgården låg växer hassel, plommonträd och ek. Vikingarna hade kvanne med sig till Färöarna och Island, man använde kvanne som grönsak och roten i medicinskt syfte.
I svenska landskapslagar finns "kvannegårdar" omtalade, kvanne och lök var några av de första växter som odlades i Norden.
Det latinska namnet tycker jag är underbart vackert: "Angelica archangelica".
Kvannen blir stor och har själv hittat en idealisk växtplats i skuggan av ladan där det kommer mängder av regnvatten på sommaren.

2 kommentarer:

  1. det lyder spændende med kunstrundan. Var det tættere på, kom vi gerne forbi.

    SvaraRadera
  2. Det er sjovt, men mange der er ude og køre, selvom vi er begyndt på "grøn kunstkørsel" hvor man kan køre med hinanden.
    Håber det går godt med alle lammen! kh

    SvaraRadera

Hej, du är välkommen att lämna en kommentar, det är roligt att få veta vad du som besöker min blogg tycker och tänker.
Jag svarar i mån av tid, men på vår, sommar och höst kryper jag mest runt i rabatter och fotograferar eller rensar ogräs.
Varma Hälsningar
Sophia