onsdag 1 april 2009

köksträdgården=katastrof

I dag är det VÅR!! Tolv grader och strålande sol, tyvärr har jag tillbringat mesta delen av dagen inne, men några timmar ute blev det fram emot kvällen. När vädret är så här vill jag BARA vara ute, jobba i trädgården, lyssna på lärkorna, tranorna och viporna. Men det är lite annat som skall göras också..
Detta är första vårstjärnan, en vit, de blå är på väg upp, jag hoppas att de kan besegra sorkarna och bli ett blått hav.
Kardonblommorna ligger i köksträdgården, de liknar pälsiga tussar. Kardon är egentligen ettårig på våra breddgrader men efter milda vintrar kommer de faktiskt troget tillbaka, de är överdådiga med sina stora silver matta blad och vackra lila skockliknande blommor.
Stänglarna kokas och ätes med smör/olivolja och salt, vansinnigt gott. Den enda kokbok jag har där Kardon nämns är Janet Ross' " Mit toscanske grøntsagskøkken". En alldeles underbar kokbok skriven av en engelsk dam i början på 1900-talet, enkla och goda grönsaksrecept, hittar man den skall man köpa den, säljs inte längre från förlaget.
Ett stilleben som barnen gjort i den bleka vårsolen.

Köksträdgården liknar en katastrof, ogräs, gräs, plastleksaker, gamla växtdelar, hästtramp...och sorkgångar.
Jag undrar varje år om det verkligen kan bli en köksträdgård, men det blir det, rensning, grävning, gödsling och sådd och sedan ogräsrensning om och om igen.
Jag älskar att göra en ny plan varje vår för hur grönsaker och sommarblommor skall bilda en vacker helhet. I morgon börjar jag gräva!

2 kommentarer:

 1. Ja, det er svært at holde sig indendøre. Vi har en nærmest frimærkestor køkkenhave, omgærdet af sneglehegn. Og desuden med for meget skygge, pga. store træer. Den burde være til at holde, men pga. husbyggeri og alt muligt andet, er den også groet meget til i græs og ranunkler, som virkelig er hardcore uønsket gæst på dette sted. Lige nu ser det ud som om kultiveringsprojektet er overkommeligt, så det er med at komme igang inden det hele for alvor vokser til. Men der skal lige arbejdes på en bog og lige udbedres fårehegn og lige holdes byggemøde og køres gamle papkasser mm til genbrugspladsen først...
  God påske i haven!

  SvaraRadera
 2. Ja det er alle de der lige...der gør at man bare ikke når alt det man gerne ville inde i hovedet!
  Også er der de der tingen man ikke vidste skulle ske, som I dag har jeg brugt to timer på at jage to væddere, det er heldigt for dem at jeg ikke kan skyde og heller ikke har en riffel, ellers havde de været døde nu.
  Lyder slemt med snegle, dem vil vi ikke have her. God påske!

  SvaraRadera

Hej, du är välkommen att lämna en kommentar, det är roligt att få veta vad du som besöker min blogg tycker och tänker.
Jag svarar i mån av tid, men på vår, sommar och höst kryper jag mest runt i rabatter och fotograferar eller rensar ogräs.
Varma Hälsningar
Sophia