lördag 19 juni 2010

Aftonviolen.

Lupinerna är en äng, från början var de en liten rabatt av lupiner, nu får de blomma och sedan slår min man dem med lie i augusti.
Olvonet Viburnum opulus L blommar vackert nu, det är inte en trädgårdsbuske, men en vild buske. Olvonet odlas även i trädgårdar, snöbollsbusken är en odlad form ( var. sterlie). De stora platta blommorna i kanten av blommställningen är sterila och fungerar bara som lockfågel till de små blommorna som är könliga.
Vi har flera i trädgården, på kvällen lyser de vita blommorna i skymningsljuset. På hösten blir blommklasarna till klasar med röda bär, men de är giftiga.
Trädgårdsnattviolen, Hesperis blommar i backen, i kvällsolen är de som vackrast och de doftar underbart just i kvällningen. Trädgårdsnattviol är en odlad art som förvildat sig. AnnaMaria har nog haft dem i sin trädgård och sedan har de spridit sig ut på slänten.

12 kommentarer:

 1. Somrigt som attans! Härligt!
  Ha det gott! H.

  SvaraRadera
 2. Vilket underbart lupinhav! Och vilka fantastiska nyanser! Jättesöt historia att det var din son som sådde de första lupinerna :-). Här blir ju historien lite annorlunda... inte lika söt ;-).

  Kram M

  SvaraRadera
 3. Ja mycket vackert finns det nu, både vilt och odlat...imorgon ska jag ta med mig en stor bukett nyplockade vilda blommor när jag ska på svägerskans födelsedagsbrunch ;) passar på när jag är ute med hunden.....

  SvaraRadera
 4. Sheeesh, vilket härligt ljus du har på de här fotona Sophia. Jättevackert. Hesperis och lupinerna ser ut att glöda.

  Har läst att man ska plantera vitt nära altan just av den anledningen att det lyser upp under skymning.

  Olvonet påminner lite om hortensian tycker jag. Var ute i morse för att plåta i morgonljuset.

  Tittade på bröllopet idag. Guuud så vackert och sagolikt.

  Trevlig helg.

  SvaraRadera
 5. Nattviol har jag aldrig haft, men ofta tänkt att jag borde ha, för den härliga doften. Det borde nog bli av:) Ääääälskaar ditt lupinhav!
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 6. Olvonets lysande vita blommor som ser så sammetslena ut. mmmmm

  Vilka fina sommarbilder du bjuder på!

  SvaraRadera
 7. Vilka somriga bilder i härligt ljus...... Olvonet är vackert...... Och tänk att ha sådana mängder av lupiner och trädgårsnattvioler..... du är rik du Sophia..... :-)

  Vad fin din header är... Blev lika glad igen när jag såg den. Urläcker bild!

  Ha en bra söndag!
  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 8. åh, vad mycket nattviol! det måste lukta magiskt där! jag fick några frön av en jobbarkompis som jag sått.
  det är bara ynkliga, små, små blad än så länge.
  får nog vänta tills nästa år för att känna någon doft från blommorna.

  SvaraRadera
 9. Trädgårdsnattviol känner jag inte till, känner jag inte till men den verkar trevlig. Presenterar du den närmare någonstans på din blogg? Just nu har jag inte tid att sitta och leta igenom bloggar efter sådant som jag blir intresserad av, förlåt men trädgården tar som du säkert vet all tid man kan uppbringa!

  SvaraRadera
 10. Laila, klicka på trädgårdsnattviol och så kommer du till virtuella floran, där du kan få veta det mesta om trädgårdsnattviolen!

  SvaraRadera
 11. Fantastiska bilder. Här skulle det också behövas en hel del regn just nu, känns som om hela trädgården stannat upp i väntan på regnet. Härlig blogg du har, direkt till mina favoriter! / Henrick

  SvaraRadera
 12. Olvon, av olika slag, är så vackra! Och trädgårdsnattviol står på min önskelista:)

  Ha en fortsatt fin vecka,

  Rebecca

  SvaraRadera

Hej, du är välkommen att lämna en kommentar, det är roligt att få veta vad du som besöker min blogg tycker och tänker.
Jag svarar i mån av tid, men på vår, sommar och höst kryper jag mest runt i rabatter och fotograferar eller rensar ogräs.
Varma Hälsningar
Sophia