söndag 6 juni 2010

En vidunderlig have.

I en dal i kanten av en skog ligger mina svärföräldrars trädgård, eller have, de bor på Bornholm.
Bornholm ligger nära Skåne men är en dansk ö, med omväxlande natur, allt från långsträckta sandstränder till dramatisk klippkust.
I helgen firade vi min svärmors födelsedag och alla barn, barnbarn och barnbarnbarn kom, vädret visade sig från sin bästa sida och ute i trädgården blommade äppleträden och rhododendronbuskarna. Trädgården är anlagd under 50 års tid, nu börjar den delvis förvildas eftersom det är en stor tomt och mina svärföräldrar börjar vara i en aktningsvärd ålder! Men vackert är det hur som helst och ett äventyr för barn att leka i. Här finns en blandning av vilda växter och sällsyntheter och framför allt är det en trädgård med många rum, en trädgård att vara i!
12 kommentarer:

 1. Mmmm, vackra somriga bilder.
  Tänk att jag har en känsla att man aldrig kan vara klar med en trädgård.

  Det är alltid något som måste göras. Är det inte ogräs som måste ryckas så är det gräs som måste klippas. Buskar, och träd som måste klippas. Växter som måste delas, tas bort eller planteras. Man måste vattna och bekämpa skadedjur och pest. The list goes on...

  Men jag tycker faktist, kanske av egen bekvämlighet, att en trädgård som får förvildas lite som dina svärföräldrars, är vacker på sitt sätt. Mer naturlig, mindre stel eller tillgjord, mer mänsklig och charmig...

  Låter som om det var en härlig helg på Bornholm. Vilken tur att ni hade bra väder så att ni kunde njuta av allt det vackra.

  Annelie

  SvaraRadera
 2. Mmmmmm Bornholm. Det var många år sen jag var där men nu blev jag lite sugen igen....det vore en bra sommarutflykt.

  Härliga bilder från en trädgård som ser galet skön ut.

  Ha det gott,
  Maria

  SvaraRadera
 3. Wow, vi har något gemensamt när det gäller föräldrars trädgårdar. Mina föräldrars trädgård är också en fantastisk plats som jag njuter av varje gång jag är hemma. 3500 kvm som tar ut sin rätt om det skall hållas i skick!

  Ha en skön vecka

  Jens

  SvaraRadera
 4. Hej!

  Den er bare flot, den blå storkenæbben! Sådan en tror jeg, vi må have...
  Dejlige billeder!

  Hilsen fra Danmark
  - Ungersvenden

  SvaraRadera
 5. Ja Bornholm är en bra sommarutflykt, speciellt på cykel, det mesta är litet och man ser det bättre när man cyklar, även om backarna är många..
  Storkenæben/ Nävan är Skov storkenæb/ Skogsnäva- Geranium Sylvaticum, finns vild i både Danmark och Sverige, men kan så klart även platsa i trädgården.
  ha en bra vecka!

  SvaraRadera
 6. Åh, Bornholm har jag aldrig varit till..... Trädgården ser verkligen fin och charmig ut. Det ÄR mycket att ta hand om i en trädgård som Annelie skriver. Men en trädgård som får förvilda sig lite är väldigt charmig också... Allt behöver inte vara välansat och efterhållet för att man ska kunna njuta av det....

  Vilken härlig dag ni verkar ha haft hela familjen!

  Ha en bra dag!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 7. Åh, så underbart du måste ha haft det. Uppvuxen som jag är i Ystad har jag besökt Bornholm många gånger. Det är en vidunderligt vacker ö med en växtzon att avundas!
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 8. Charlotta, klimatet är gynnsamt i trädgården växer fikon, kvitten, fjärilsbuskar och ett kejsarträd, men den gångna vintern har tagit hårt och allt utom kvitten har fått skäras tillbaka rejält.

  Charlotte och Annelie, visst är det mycket med en trädgård, men den kan ju också utvecklas på olika sätt, denna trädgården var tidigare större och fylld med botaniska sällsynheter och fler trädgårdsrum, nu har en del fått återgå till natur för att de ska vara överkomligt att sköta för två gamla människor som är så gamla så att de flesta i deras ålder inte bor i eget hus längre. Och njuter det gör de, varje dag!

  /Sophia

  SvaraRadera
 9. SMUK!!! Just så där ska aklejorna växa!! Då är de som allra vackrast. Bornholm är en jättemysig ö.
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 10. Åh, Bornholm! Min favoritö. Är där lite då och då, eftersom vår Malinois är där ifrån. Ska över med mina föräldrar snart då de kommer ner från Stockholm. Jag ska ha en rundtur med dem. Och jag kan inte titta mig mätt på alla husen och trädgårdar som finns där. Och förvildade trädgårdar är just min smak. Härliga Bilder.
  Ha en bra kväll.
  Pella

  SvaraRadera
 11. Such a beautiful place. My great-great grandparents came over to America from Denmark. I would love to visit Denmark and Sweden someday :-)

  SvaraRadera
 12. Ser ut som en fascinerande plats! Både för stora och små:)

  Ha en fin onsdagkväll,

  Rebecca

  SvaraRadera

Hej, du är välkommen att lämna en kommentar, det är roligt att få veta vad du som besöker min blogg tycker och tänker.
Jag svarar i mån av tid, men på vår, sommar och höst kryper jag mest runt i rabatter och fotograferar eller rensar ogräs.
Varma Hälsningar
Sophia