torsdag 3 juni 2010

Rabatten i gården.

Just nu är det frodigt och fint i rabatten i gården, tulpanerna "Queen of night", och akeljorna dominerar, snart tar alliumlökarna över, sedan kommer stjärnflockan, de blå irisarna och långt senare violrutan.
Ute i köksträdgården är allt ute, bönor, squash och vintersquash sådde jag i går och zinnior, sommarljus, purpurvädd och purjolök är utplanterade. Nu gäller det bara att vattna i början, sol och blåst torkar ut mera än man omedelbart tror och det kräver rejäla rotblötor för att vattnet ska komma ner i jorden.
Hostablad är både skulpturala och grafiska, jag fotar och fotar hela sommaren, att få till bilden med stort B, lyckas nog aldrig, det går att se något nytt hela tiden!

Det samma gäller aklejorna, nu har jag fotat dem i flera veckor både ute och inne i vas, de är både komplexa och enkla på samma gång.

10 kommentarer:

 1. Härlig rabatt med det lila och det gröna... Gillar både hosta och akleja mycket. Superfin färg på din akleja. Har också några mörka sorter som jag tycker allra bäste om..... Såg att mina alldeles snart slår ut...

  Ha en skön helg!
  Kram
  /Charlotte

  SvaraRadera
 2. Hej Sophia,

  Waow, vilken läcker bild på hosta-bladen!! Aklejan är inte dum de heller, mycket vacker färg.

  Ha en skön fredag!

  Maria

  SvaraRadera
 3. Du har en fin samling lila blommor. Tror jag ser lite pioner på gång i bakgrunden också.
  Tycker verkligen om hostan också. Tycker den är så kul när den kommer upp på våren när den är rullad som en cigarr. Var lite sugen på att lägga till en som heter avocado och är just avokadofärgad. Bryr mig däremot inte om dess blommor som kommer senare. Vet inte om trädgårdsvärlden skulle svimma om jag talade om att jag klipper bort dem, så - hemlis.

  Ha en trevlig helg, Sophia!

  Annelie

  SvaraRadera
 4. Ja visst är det vackert med hostablad. Just de där blågröna med lite matt silver i sig är mina favoriter. Vackrast är de när det är lite dagg eller regn på dem.

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 5. Hostablad är vackra, och kanske ännu vackrare med regn, jag gillar de mattgröna mycket, hade en annan mera grön hosta i rabatten innan den har fått flytta till en annan plats i trädgården.
  Annelie, jag känner andra som gör som du med hostablommorna, så det kanske inte så fy...
  Visst är där en pion också i rabatten.
  trevlig helg!

  SvaraRadera
 6. Härliga bilder som vanligt! (Jag väntar fortfarande på min kamera.) Jag älskar också Hosta! Finns inga bättre skuggväxter, de är nästan lite kungliga.

  Ha en skön helg!
  Emily

  SvaraRadera
 7. Vilken vilsam o skön färgskala du har där.
  Jag har haft en sån sanslös otur med mina frösådder i år, zinniorna som jag satsade stort på har resulterat endast i ett tiotal plantor. Och av de lila jag hade så många planer för grodde bara en. (Tror det är jordens fel! Ska aldrig köpa den sorten igen.)
  Men, men... går man med kameran framför ögat så hittar man så mycket vackert att se på ändå.

  Har inte hunnit att tacka dig för länken till natursajten du tipsade om. Både jag och min man har varit inne och njutit av både text och bilder. Det var jätteintressant. Kommer absolut fortsätta att gå in där och kika. Tack!
  Hoppas att du får en riktigt fin helg.
  Hej, hej/I.

  SvaraRadera
 8. Oj, så vackra bilder! Ljuset är så väldigt fint!!
  Hosta är en av mina favoriter, men här i London måste jag ha dem i krukor, uppställda högt annars äter sniglar och snäckor upp hela kalaset!!
  Ha det så bra.
  Kram Ingrid

  SvaraRadera
 9. Å ja, jeg kan heller aldrig få nok hverken af akelejer eller af hosta. Smukke, smukke billeder.

  SvaraRadera

Hej, du är välkommen att lämna en kommentar, det är roligt att få veta vad du som besöker min blogg tycker och tänker.
Jag svarar i mån av tid, men på vår, sommar och höst kryper jag mest runt i rabatter och fotograferar eller rensar ogräs.
Varma Hälsningar
Sophia