måndag 14 juni 2010

Mullbärsträdet i jorden!

Äntligen fick jag mullbärsträdet i jorden, det är ett vitt mullbärsträd, Morus alba, det har fått bo i kruka eftersom vi fick det som en liten pinne för flera år sedan, men nu var det dags för trädet att få komma ut i friheten! Inne på gården får det bo, man kommer att kunna se det från stora huset, vår glasgång och barnens hus ( som är en tillbyggnad). Runt fötterna får det timjan som växer ganska hämningslöst på gårdsplanen mellan kullerstenarna.
På gårdsplanen växer också gräslök mellan stenarna, blommorna älskar humlorna, sedan kommer anisisopen till humlorna och fjärilarna.
Att få en mera varierad flora i trädgården ger liv i trädgården, det tycker jag är en viktig aspekt av trädgården, den är ett levande litet ekosystem. Att förstå hur det fungerar just där man bor tar lite tid och det utvecklas och förändras också allt eftersom trädgården växer upp och får en större artrikedom.

13 kommentarer:

 1. Mullbärsträdet ser väldigt välväxt ut från att ha varit en pinne. Har också gräslök, om så endast på en liten plätt, men har inte märkt humlornas förtjusning. Kanske har jag inte kollat tillräckligt?! Vilka fina kortbyxor din humlor har!!! ;-)
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 2. Hämningslös timjan måste vara en rikedom....;))
  Fint mullbärsträd. Kul att ha haft det från liten pinne....

  SvaraRadera
 3. Mullbärsträd vet jag inte så mycket om... Men det låter fint! Vad kul att ha fått det att bli så frodigt och fint som det är nu när du planterade ut det......Och gräslök är såå fint - vilka mängder du har..... Supersnyggt!

  Kram
  /Charlotte

  SvaraRadera
 4. Hade missat en del av dina fina inlägg. Hade glömt att lägga till din blogg på min blogglista - men har gjort det nu så jag inte missar nya inlägg!
  Återigen vackra bilder, vackra blommor och vacker trädgård!
  Knäbäckshusen och Stenshuvud är fina ställen!
  Ha det så bra.
  Kram Ingrid

  SvaraRadera
 5. Åh, du fick mig att längta tills mitt frösådda Catalpa träd kan få komma i jorden - det går kanske fortare än man tror. Såg ditt förra inlägg, är det starnden nedan för huvudena? Det kändes nämligen väldigt bekant =) Vi åker dit så gott som varje höst til min födelsedag fats badar det gör jag då inte! Vattnet brukar vara SÅ kallt där nere!!! Gissar att dottenr inte är någon badkruka som jag "ler" / gittan

  SvaraRadera
 6. Att följa en stickling är en spännande resa. Nu är ditt mullbär ju ett riktigt litet träd. Låter fint med timjan runt fötterna - och blir som AnnCharlotte lite ... ja ... när du säger 'hämningslöst' om hur den växer. Grattis!
  /Ann Marie

  SvaraRadera
 7. Frösådda träd är kul! Fast jag har inte sått detta själv, min man fick det när han gjorde en utställning om silkesframställning, silkesmasken äter just vita mullbärsblad.
  Och ja Gittan det är stranden nedanför "huvudena", och nej dottern är inte en badkruka..
  ha en bra vecka, alla!
  Sophia

  SvaraRadera
 8. Så fantastiskt med nyplanterat träd med timjan under. Äter man mullbär? Hur ser de ut? Goda?
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 9. Det är kul när det växer och det är kul med nytt.
  Sökte lite på mullbärsträd på google.se men hittade inte så himla mycket. Hittade mer när jag letade på catalpa på google.com. Blir så nyfiken på dit lilla träd.

  Så vackert med gräslök som blommar. Såg aldrig när mina humlor besökte dem, men det kanske beror på att jag hade andra blommor som var mer interessanta eller kanske för att ser min blomkulle mer än min grönsaksträdgård. Har märkt att humlorna är mycket mer flitiga än bina. Humlorna jobbar längre timmar och även om det är lite mulet. Kanske har en naturlig förklaring som att bina behöver en viss temperatur för att kunna flyga, vet ej.

  Håller med om att en större flora gör trädgården mer livlig. Gillar att se hur liv trivs i min trädgård, vilka växter de gillar etc.
  Gillar hur du säger att din trädgård får en artrikedom. Har aldrig hört det ordet förut. Kul.

  Ha det så bra.

  SvaraRadera
 10. Åh så fina bilder. Roligt med ett vitt mullbär. Jag har ett svart som jag vårdar ömt, och frukterna är helt underbart goda. Jag har hört att det vita ska vara ännu godare (hur nu det är möjligt?!).

  SvaraRadera
 11. När man väntar på något gott, väntar man aldrig för länge... eller hur det nu var. Lycka till med lilla mullbärsträdet!

  SvaraRadera
 12. Hmmm.., mullbärsträd har jag ingen kunskap om vad det är men låter spännande:)
  Att du haft sådant tålamod och väntat i flera år innan du kunde sätta ut det imponerar!!!!
  Vackra bilder.., som vanligt!
  Kram till dig Sophia
  Marianne

  SvaraRadera
 13. Spännande med mullbärsträdet!
  Ha det gott
  Nanna

  SvaraRadera

Hej, du är välkommen att lämna en kommentar, det är roligt att få veta vad du som besöker min blogg tycker och tänker.
Jag svarar i mån av tid, men på vår, sommar och höst kryper jag mest runt i rabatter och fotograferar eller rensar ogräs.
Varma Hälsningar
Sophia